”Jag har aldrig varit den som syns mest”

Tomislav Lovric var inte bäst i sin ålderskull, men hittade andra vägar och blev en ledarfigur för en ny gyllene modogeneration.

Hans ”Säcken” Särkijärvi samlar sitt lag. Ikväll är det premiär mot Hammarby.

Hans ”Säcken” Särkijärvi samlar sitt lag. Ikväll är det premiär mot Hammarby.

Foto: Mattias Karlsson

Ishockey2019-09-13 13:03

Tomislav Lovric, 20, har vunnit det mesta som junior. Nu väntar första säsongen som senior i Visby Roma-dressen.

– När jag fick veta att Visby var intresserat gick det ganska fort att ta beslutet. Jag har hört mycket bra om Visby som klubb och nu har de fått in en jättebra tränare, säger Tomislav Lovric.

Så sent som i våras vann han SM-guld och tog silver vid klubblags-VM (J20) i Ryssland.

– Mina juniorår är bara ”wow”. Det har varit en fantastisk tid med U16-silver, J18-guld och J20-guld. På fem år har vi missat final four i Nyköping en gång.

Visby Romas sportchef André Lundholm och tränaren Hans ”Säcken” Särkijärvi scoutade Lovric under slutspelet.

– En riktigt bra back som gör få misstag. Vi tror också att det finns mer att hämta i hans offensiv, säger André Lundholm.

– En allround back som kan spela både boxplay och powerplay och väldigt, väldigt fin skridskoåkning. Den är riktigt bra. Skridskoåkningen är toppklass, säger tränaren Hans Särkijärvi.

Tomislav var aldrig supertalangen. Det fanns andra, men han blev uttagen till Stadslaget som 14-åring och lämnade då Svedjeholmens IF för att mäta sig med de bästa i Modo.

– För oss som kom med var det bra. Jag fick bästa möjliga motstånd på träningarna och det gjorde att jag kunde ta kliv och utvecklas.  

Konkurrensen i plantskolan Modos juniorlag var knivskarp.

– Det har inte varit lätt alla gånger eftersom jag inte varit bäst eller spelat mest. Jag har varit sjunde back ibland, men ibland kunde man bara stå vid sargen och titta på de andra och lära av det.

I U16 och J18 var Tomislav lagkapten och i J20 assisterande lagkapten.

– Jag hittade andra vägar för att bli en ledare i laget, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid varit seriös när jag kommit till hallen och har förmågan att när jag kommer till träning så är det bara hockey och speciellt ute på isen. Det finns inga andra tankar än nästa övning och nästa spel. Det har tagit mig dit jag är. Ute på isen gör jag alltid ett 100-procentigt jobb och pushar mig själv och mina lagkamrater till att bli bättre varje gång.

Vad betyder Modo för dig?

– Allt. Jag har Modo att tacka för min hockeykarriär. Jag har vuxit upp i klubben och mitt hjärta slår för den.

Var det en besvikelse när du inte erbjöds något A-lagskontrakt?

– Nej, jag var förberedd på det och jag ser inte det som negativt för mig eller min karriär att flytta hit till ett nytt lag och nya tränare. Jag tror att det kan vara nyttigt att flytta hemifrån och ta hand om sig själv, tvätta och laga mat.

Lovric gjorde fyra allsvenska matcher i fjol och satt på bänken i ytterligare två.

– Jag har ju inte varit den som synts mest utan tagit små steg hela tiden. Att sedan få åka ut under introt var jättemäktigt och jag hade gåshud. När man tänker på hur många som varit steget före mig under åren och som man kört om. Det är en häftig känsla.

I början av juni skrev han på för Visby Roma, men när det började dra ihop sig till flytt stötte han på sin gamla J20-tränare Mikael Sundell som frågade om han ville träna med J20-laget som hade backbrist.

– Det var ett bra sätt att förbereda mig inför flytten till Visby tänkte jag.

Under en av träningarna satt Modos huvudtränare Björn Hellkvist på läktaren och fastnade för Lovric.

– En dag sa han att han ville att jag skulle träna med A-laget. Det var dagen innan jag skulle flytta och när jag bytte om frågade han om jag vill stanna en månad med A-laget. ”Då blir jag ännu mer redo”, tänkte jag. Det gick inte att tacka nej till och Visby var schyssta som lät mig göra det.

Hur var det?

– Det var bra. Tränaren (Björn Hellkvist) var nöjd och sa att jag gjort det jäkligt bra. Det kände jag ju också.  

Kontraktet med Visby Roma sträcker sig över kommande säsong.

– Jag kan se att jag spelar i division 1 en eller två säsonger sedan vidare till allsvenskan och SHL om så där fem år.

Sedan knappt två veckor är han på plats i sin nya klubb och ikväll bär han tröja nummer sex när Hammarby gästar Visby ishall.

– Det känns jäkligt bra så här långt. Vi har ett riktigt bra lag och ”Säcken” kommer att få ihop det här på ett bra sätt.  

Vad kan Visby Roma-supportrarna förvänta sig av dig på isen?

– En bra, hårt jobbande skridskoskicklig back som inte gör så många misstag. Jag hoppas också utveckla min offensiva sida så förhoppningsvis blir det några pinnar också.

Tomislav Lovric pratar med en annan tidigare modoit, veteranen Adam Eriksson.
Tomislav Lovric pratar med en annan tidigare modoit, veteranen Adam Eriksson.
Visby Roma 19/20

Målvakter: Filip Lindblad,, Daniel Marmenlind. Backar:´Lucas Hedlund, Martin Lindberg, Tomislav Lovric, Erik Palm, Adam Rachidi, Lukas Renlund, Fredrik Sandberg, Oskar Holgersson (tryout), Gustav Andersson (tryout). Forwards: Mikael Adamsson, Leonard Broström, Linus Dahlberg, Einar Engström, William Erenrot, Carl Ericson, Adam Eriksson, Viktor Greveback, Mikael Hedlund, Teemu Huttu, Ryker Leer, David Lundmark, Christian Olsson, Jonatan Stuxberg.Tränare: Hans Särkijärvi, Ken Eddy, Thomas Bäckman.

Karta: Visby Ishall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!