Mitt under bortamatchen mot Wings den 26 november ringer det i André Lundholms mobiltelefon.
André Lundholm ser på displayen att det är Gotlandsbolagets vd Håkan Johansson som ringer.
– Jag minns att min första tanke var: ”Fasen, nu är det något med färjorna”. Vi känner varandra sedan tidigare, men inte så att vi brukar ringa varandra på söndagar. Så jag tänkte att nu måste det vara något strul.
När André Lundholm svarade berättade Håkan Johansson att han ringde för Björn Nilssons räkning och berättade att han hade hört om vårt arenaprojekt och att han var intresserad av att hjälpa till.
André bad om att få återkomma eftersom matchen samtidigt pågick i Pinbackshallen.
– Jag ringde upp efter matchen och då berättade Håkan att Björn och familjen Nilsson hade följt vår kamp för att få till en arena på Gotland. De undrade om de kunde hjälpa till på något sätt och tyckte precis som vi att det skulle tillföra jättemycket värden och inte bara hockeyn då utan arenasatsningen som helhet.
Att redarfamiljen Nilsson visade intresse var förstås intressant för Visby Roma och man bokade in ett möte på Gotlandsbolagets kontor i Visby.
– Det var jag, Håkan, Eva och Björn. De frågade om de kunde bistå på något sätt med sina kontakter. Björn hade också pratat med flera personer med hockeyanknytning i näringslivet som tyckte att det var ett spännande projekt. På den vägen är det.
Då var det inget tal om pengar, men ju mer konkreta samtalen blev visade Björn Nilsson att familjen var beredd att gå in ekonomiskt om bygget av arena blev verklighet.
Björn Nilsson har själv spelat i Visby AIK och har ett stort hockeyintresse. Han hade fascinerats över hur mindre orter med nya arenor lyckats så bra, medan storstadslag som AIK och Djurgården brottas i hockeyallsvenskan.
– Det blir en helt annan stolthet på landsbygden och man får med sig hela samhället. I Stockholm har man ingen hemvist på samma sätt utan man hyr in sig på antingen Hovet eller Globen. Man har inga intäkter från kiosker och restauranger och det är bara några saker som är besvärande för de här klubbarna som inte driver sin egen anläggning, säger André Lundholm.
Samtalen mynnade ut i att redarfamiljen Nilsson var villigt att ekonomiskt stötta en satsning mot hockeyallsvenskan om arenaprojektet som går ut på att Visby Roma lånar pengar från Region Gotland för att bygga och driva en egen evenemangsarena på Visborgsområdet.
– Björn har följt oss och sett att vi varit nära, men ändå en bit ifrån i ganska många år. Vi började då prata om att om vi nu får till en arena måste den fyllas med bra innehåll i form av musik, kongresser och väldigt, väldigt bra hockey. Vi kom ganska snabbt in på att vi skulle göra en sportslig satsning.
André Lundholm och Eva Werkelin fick en hemläxa om att räkna på vad det skulle kosta att gå upp i hockeyallsvenskan.
– Det finns förstås inga garantier för att det lyckas. Men har du en budget som är i paritet med de bästa klubbarna så ökar chanserna dramatiskt mot som nu då vi haft hälften eller en tredjedel jämfört med våra motståndare.
En stor kostnad som Visby Roma kämpar med går till resor och logi. Eva Werkelin, ordförande i klubben minns ett samtal hon hade med klubbledningen i Karlskrona under slutspelet i fjol.
– Jag fick frågan om hur många hotellnätter vi hade och jag svarade 22. ”Åh fan, svarade han: ”Vi hade en” så där ser man vad vi lägger pengarna, säger Eva Werkelin.
Enligt André Lundholm lägger klubben runt en halv miljon kronor mer på resekostnader än motståndarna.
I en ny arena som Visby Roma driver i egen regi tillkommer intäkter från restauranger under matcher, konserter och kongresser.
Efter att ha satt sig vid ritbordet återvände Visby Roma till redarfamiljen som sade sig vara villigt att skjuta till 35 miljoner för att Visby Roma inom tre år ska gå upp i hockeyallsvenskan.
Den garanterade summan gör att spelplanen förändrar sig kraftigt för Visby Roma.
– Den här satsningen gör att vi kommer upp i nivå med andra klubbar och ger oss en god chans att ta steget upp. Det är mycket pengar och inget som Björn backade för och de här pengarna är vi garanterade. Det var viktigt för oss att få den garantin så att vi inte påbörjar en satsning och brukar pengar som sedan inte finns, säger André Lundholm.
De 35 miljonerna är inte tänkt att bara gå till spelarlöner utan för att bredda och på sikt utveckla ishockeyn på Gotland.
Hur mycket mer kommer ni att ha i lönebudget?
– Jag vill inte prata kronor och ören men vår lönebudget kommer minst att dubbleras och då är vi uppe med de andra toppklubbarna. Men det viktigaste är att bygga en hållbarhet i det vi gör och då är organisationen jätteviktig. Vi måste satsa på junior- och ungdomssidan ännu mer och vi måste satsa på att få till fler steg för flick- och dam. Nu har vi tjejer som spelar med pojklagen och här behöver vi hitta en lösning så att de har någonstans att spela sen.
Här har Visby Roma sagt att man avser att stötta upp även klubbar som Graip och Sudrets HC vid behov. Totalt vill klubben nyanställa 2-3 personer som jobbar utanför A-lagsverksamheten.
Lägg därtill arenapersonal som vaktmästare.
– Vi kommer nog att ha 8-9 anställda om ett år om allt går som det ska, säger André Lundholm.
När den här intervjun görs sitter André Lundholm och Eva Werkelin i bil på väg till Karlstad för att möta upp Björn Nilsson. Tillsammans ska Visby Roma-delegationen guidas runt i Löfbergs Lila Arena av Håkan Loob och träffa personer i Färjestads klubbledning som var med när arenan i Karlstad byggdes.
På torsdagskvällen ska man se SHL-matchen mellan Färjestad och Linköping innan man på fredagen flyger hem för välgörenhetsmatchen mellan Visby Roma och Skövde.
Hur mycket ökar en ny arena er attraktionskraft?
– Hur mycket som helst. Det är bara att titta på Kalmar HC. Klubben spelade i ett råttbo precis som… Jag ska inte kalla Visby ishall för råttbo, men den är allt annat än bra i alla fall. Samma sak var det i Kalmar och det var svårt att locka spelare. Men sedan byggdes arenan och två år senare gick de upp i hockeyallsvenskan och var den mest populära klubben att spela i.
– Det visar vad bra faciliteter kan göra. Det är klart att det inte är helt avgörande, men det är klart att det hjälper och inte minst när det kommer till att värva spelare. Vi har inte ens ett ordentligt gym idag eller ett konferensrum där man kan ha en teorigenomgång, säger André Lundholm.
Visby Roma har trots sina mindre resurser ändå haft en förmåga att alltid ta sig till slutspel och den gång klubben missade allettan vann man vårserien istället.
– Det är klart att det händer ju att någon mindre klubb går upp, men hade vi gjort det nu så hade det varit lite som Åshöjden. Självklart vill vi alltid vinna, men ser man nyktert på det så är det väldigt liten chans. Vi har fått trolla med knäna och sannolikheten är liten även om chansen finns.
För dig då, som sportchef, hur ser du på att konkurrera på lika villkor?
– Det är klart att det blir kul. Vi har fått leta efter de guldkorn som de bästa klubbarna missat eller valt bort. Jag försöker se många matcher och flänger på fastlandet. En spelare som vi inte var alltför långt ifrån är Wictor Nilsson i Djurgården. Jag såg honom i J20 och hade inte Djurgården åkt ur SHL så hade han kunnat hamna här. Han har gjort succé efter det.
Ni har tappat en del spetsspelare till konkurrenter på samma nivå också. Hur ser du på det.
– Det har varit väldigt frustrerande. De som varit i toppen av skytteligor har gått vidare för att de har fått bättre bud som vi inte kunnat matcha. Nu hoppas vi kunna behålla de här spelarna och ska du gå upp i hockeyallsvenskan kan du inte byta ut så många och pricka rätt alla. Det behövs en stomme med 7-8 spelare som levererar offensivt och lika många defensivt så kan man laborera med att ta in 4-5 pusselbitar årligen.
André Lundholm berättar att redan nu börjat bearbeta tidigare spelare om en återkomst om storsatsningen blir verklighet.
– Jodå, så är det. Jag diskuterade med Sami Tamminen så sent som i julas. Men jag har också kontakt med Ville Heikkinen och han är öppen för framtida diskussioner. Vi får se. Det här är spelare som har flera år kvar.
Hur många spelare räknar du med att ta in nästa år?
– Det kommer inte att vara en dans på rosor. Det finns också många andra bra lag som satsar. Första året tror jag inte att det kommer strömma till spelare utan vi behöver ta oss till en kvalserie och visa upp oss där. Nästa säsong ser jag det som en stor chans att vi når kvalserien, men året efter kommer det att ta fart på riktigt.
Ser du några risker om den sportsliga satsningen misslyckas?
– Jag ser inga risker. Det är fantastiska pengar som skjuts till av familjen Nilsson och det finns många som har pengar, men det är ovanligt att man är så givmild. Vi ser stora förutsättningar att öka våra intäkter avsevärt med en nya arena.
De 35 miljonerna som investeras av familjen Nilsson är för att ta steget upp i hockeyallsvenskan.
Om det är aktuellt för finansiärerna att skjuta till ytterligare pengar då har man inte pratat om, men intresset är stort för att lyfta klubben:
– Tar vi steget upp får vi växla upp ytterligare, men går du upp kommer det lite annat på köpet. Du får fem miljoner centralt från Hockeyallsvenskan och sen kan du ta bättre betalt för årskort och sponsorer eftersom du kan nå nationella sponsorer eftersom hockeyallsvenskan sänds på TV4 Play, säger Lundholm och fortsätter:
– Näringslivet har unisont sagt att de är beredda att gå in med mer pengar i en sån här satsning. Det är inte bara ett, två eller tre företag som är med och stöttar det här utan vi har 120 partners och ingen har varit negativ. De vill att det ska gå bra för föreningen och ser gärna att vi får välkomna lag som Brynäs, Djurgården, AIK och Södertälje istället för Segeltorp, Huddinge och Skövde. Inget ont om dom, men det blir en annan dignitet.