Ny coach ska ta Buffalo Sabres till slutspel

Inget slutspel i våras heller. Nu har Ralph Krueger lämnat Premier League-fotbollen för att ta Johan Larsson och kompani i Buffalo Sabres dit. I natt brakade NHL igång.

För Johan Larsson och hans Buffalo Sabres väntar NHL-premiär mot Pittsburgh Penguins, natten till fredag svensk tid.

För Johan Larsson och hans Buffalo Sabres väntar NHL-premiär mot Pittsburgh Penguins, natten till fredag svensk tid.

Foto: jeffrey T.Barnes/TT

Ishockey2019-10-03 08:26

Det ryktades om en återkomst till Sverige och gamla klubben Brynäs IF främst, efter Johan Larssons sjätte säsongen som mer eller mindre ordinarie i världens bästa hockeyliga tog slut i våras.

Något Larsson var snabb att avfärda. Under sommaren skrev i stället den  Sudretfostrade forwarden på ett nytt kontrakt med Buffalo Sabres.

En underskrift som i runda slängar gav honom 1,55 miljoner US Dollar. I en intervju med Helagotland.se i juli berättade 27-åringen att första-alternativet hela tiden varit att bli kvar i klubben och NHL.

– Absolut, jag ville vara kvar. Det känns som att vi har något bra på gång nu, och det blir lite som en nystart med ny coach. Det känns bra att ha det på plats, skönt att ha det klart. Nu kan man börja fokusera på att åka tillbaka och göra det så bra som möjligt. Det har varit lite omständigheter och detaljer som gjorde att det drog ut lite på tiden, men till slut kändes det rätt att skriva på kontraktet, sa han då.

För Buffalo var fjolårssäsongen ytterligare en missräkning. När grundseriens 82 omgångar och totalt närmare 1 300 matcher var avklarade stod det klart att Sabres inte var ett av ligans 16 lag som kvalificerat sig för Stanley Cup. Trots den lovande starten hamnade laget till slut på 27:e plats av 31 lag. Klubben har för övrigt missat slutspel de åtta senaste åren.

Nu tar Ralph Krueger över som tränare. Senast han coachade ett hockeylag var Team Europe i World Cup. Där det blev succé och en överraskande finalplats. Närmast kommer Krueger från Premier League-fotbollen (!) och Southampton, där han verkat under fem år i den sportsliga ledningen.

Buffalo har i övrigt haft en lugn silly season. Klubben tror sig ha något bra på gång, med flera höga draftval i organisationen, efter de svaga resultaten. Larsson har fått en ny lagkamrat i landsmannen Marcus Johansson, som avslutade förra säsongen i Boston Bruins

Annars handlar det mesta om Jack Eichel offensivt och Rasmus Dahlin i backuppsättningen. 

Larsson kommer från en poängmässigt tung säsong och landade på 14 (6+8) på 73 matcher. Däremot var han en fortsatt en viktig pjäs för lagets defensiv och boxplay inte minst. Precis som övriga lag har Buffalo roterat frisk under försäsongens sex träningsmatcher. Larsson har spelat två, utan att göra några poäng.

Även om det varit skralt med poäng kan vi räkna med en ny säsong där Gotlands bidrag till NHL ger allt i varje byte, med sitt uppoffrande spel. Om han får samma förtroende under Krueger, förstås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!