Ny förstudie för ishallsbygget – faktorerna som avgör

Ishallsbygget kostar 50 miljoner kronor mer om regionen bygger jämfört med Visby Roma Hockey – och den årliga driftskostnaden blir mellan 1,2 och 4 miljoner kronor dyrare. Siffrorna kommer från en ny förstudie, och i nästa vecka ska regionstyrelsens arbetsutskott ta ett beslut om en så kallad avsiktsförklaring. ”Förstudien är väl kvalitetssäkrad”, säger regiondirektören Stefan Hollmark.

Så här har Visby Roma hockey tänkt sig en ny ishall i Visby.

Så här har Visby Roma hockey tänkt sig en ny ishall i Visby.

Foto: Skiss: Ur Swecos förstudie

Ishockey2024-01-12 11:15

I maj 2023 valde regionstyrelsen att gå vidare med ett av fyra förslag till en ny ishall, och det innebar att Visby Roma skulle bygga, äga och driva en eventuell ny arena.

I höstas bildade Visby Roma två företag. Ett för att bygga och äga arenan och ett för driften av denna. Planen är att regionen ska låna ut pengar för bygget.

Totalkostnaden för ishallen varierar enligt uträkningen i förstudien. Bygger hockeyföreningen själva kostar hallen 253 miljoner kronor, samtidigt som kostnaden för Region Gotland skulle bli 303 miljoner kronor, alltså 50 miljoner mer. Om avskrivningen görs på 50 år blir driftskostnaden 21,3 miljoner kronor per år medan en regionägd ishall blir 1,2 miljoner kronor dyrare i drift.

Fördelen med att låta Visby Roma bygga arenan är att det blir billigare, menar regiondirektören.

– Driftskostnaden om regionen bygger är 4 miljoner kronor högre per år med en avskrivning på 33 år, säger Stefan Hollmark.

I förstudien framgår det att kostnaden för bygget innefattar markanläggningar, men inte anpassning till evenemang med delar som mediakub, kök och golv.   

Att Visby Roma kan hålla nere kostnaderna med 50 miljoner kronor förklarar regiondirektör Stefan Hollmark så här:

– Det är inte konstigt. De har andra möjligheter att förhandla med byggare och en del arbete kan göras ideellt. 

Förstudien har tagit fram för- och nackdelar med att regionen lånar ut pengar så att hockeylaget kan bygga själva. 

– Vi har fått ett bra underlag och förstudien är väl kvalitetssäkrad, säger Stefan Hollmark, som lyfte bort ärendet i december för att få mer tid att läsa in sig, då han var ny på tjänsten.  

undefined
Stefan Hollmark, regiondirektör, ska nu fortsätta utreda förutsättningarna för att låna ut pengar till bygget av en ishall.

Från början var det tänkt att lånet skulle gå till Visby Romas nybildade fastighetsbolag men nu funderar regionen på att det kan vara bättre att ge föreningen lånet även om det innebär att styrelsen blir personligt ansvariga vid en ekonomisk kris.

– Om det händer föreningen något har vi alltid ishallen som säkerhet, säger Stefan Hollmark.

Av förstudien framgår att det finns fördelar med upplägget, men också nackdelar och risker. 

Upplägget kan komma att strida mot lagen om offentlig upphandling (LOU), och Region Gotland har anlitat en extern byrå som gjort en utredning för att analysera de juridiska förutsättningarna. 

Byrån har bland annat kommit fram till att det finns några olika punkter som måste följas om det tänkta upplägget ska kunna tillämpas. Bland annat måste ett eventuellt lån från regionen ske på marknadsmässiga grunder, föreningen/bolaget måste stå för en ekonomisk risk, och regionen kan inte vara involverad i utformandet av arenan.  

I förstudien lyfts att ett liknande upplägg genomförts i Växjö kommun, men man konstaterar också att det aldrig testats juridiskt.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!