Visby Roma har arbetat för en ny ishall i Visby under tolv år. I eftermiddag kan man ta ett stort steg mot att förverkliga planerna, men då krävs att regionsstyrelsen beslutar att gå vidare med en avsiktsförklaring med föreningen.
Nuvarande upplägg går ut på att Visby Roma Hockey lånar pengar av Region Gotland för att sedan bygga och driva arenan i egen regi.
– Det skulle kännas fantastiskt om vi fick till det här för en arena behövs verkligen. Det här blir en arena alla kan nyttja och om man har modet att regionen och näringslivet tillsammans med en förening kan göra det tillsammans så vore det urhäftigt, säger Eva Werkelin, ordförande i Visby Roma.
Visby ishall byggdes 1975 och anses av både föreningen och Region Gotland inte uppfylla dagens behov. Visby Roma har vuxit mycket och då inte minst hockeyskolan.
I det planerade bygget ingår två isytor jämfört med en idag och det öppnar för helt andra möjligheter.
– Det betyder otroligt mycket för alla isidrott – inte bara hockeyn. Även konståkningen skulle få ett gigantiskt lyft med istider i Visby som man idag saknar, säger Visby Romas sportchef André Lundholm.
Visby Roma-ledningen är noga med att påpeka av en ny arena med träningsrink kommer att gynna hela sporten på sikt och inte minst ungdomarna.
– Om vi tittar på hockeyn så blir det också ett enormt lyft för våra ungdomar. I dag går de miste om 1000–2000 träningstimmar och 300–400 matcher om man jämför med lag på fastlandet, säger André Lundholm.
– Det finns ett stort intresse för föreningar att komma hit för cuper och läger, men eftersom vi bara har en isyta tvingas vi i dag att säga nej till 20–30 flick- och pojklag som vill komma hit samtidigt som våra egna ungdomar får resa till fastlandet för att spela. Här skulle vi kunna vända på kuttingen. Med två isytor kan vi arrangera cuper och läger samtidigt som våra ungdomar kan få matcher på hemmaplan.
Likaså försäsongsturneringen Svenska Spel Trophy har också stor utvecklingspotential, intresset är stort från flera av landet största klubbar att komma till Gotland.
Eva Werkelin ser också fler möjligheter till att utveckla gotländsk hockey på sikt:
– Vi ser också att vårt hockeygymnasium kan växa om vi har kloka isytor och kan anställa folk. Tanken är att kunna använda duktiga instruktörer till flick- och pojklag. Här vill vi också kunna dela med oss till Graip och Sudret så att Gotland kan växa till en hockeydestination.
Enligt klubbens beräkningar bidrar man ungefär 4 000–4 500 gästnätter till Gotland.
– Vi räknar med att den siffran kommer att dubbleras. Så det här får en effekter långt utanför hockeyn. Det finns en samhällsekonomisk uppsida på det här. Hotellen får gäster, restauranger och bussbolag, säger André Lundholm.
– Den här arenan är ju inte bara en arena för hockey utan även för konserter, kultur, stora evenemang, mässor och kongresser. Det finns en otrolig potential och en usp för Gotland. Vi har Wisby Strand i dag men då är det stopp vid 1 000 och då får vi inte de här riktigt stora evenemangen, säger Eva Werkelin.
Under onsdagseftermiddagen träffas regionsstyrelsen och då ska man besluta om man ska gå vidare och skriva en avsiktsförklaring.
– Om vi får ett positivt besked vill vi få till ett genomförandeavtal och så fort som möjligt och det kommer vi att lägga dygnets alla timmar på för att få till så fort som möjligt. Det är en överlevnadsfråga för oss. Allt annat är underordnat det, säger André Lundholm.
Hur tänker du om ni får ett negativt besked?
– Om det inte blir en ny hall så kommer Visby Roma om tre år inte att vara där vi är i dag. Intäkterna ökar i dag, men inte i takt med kostnaderna. Om vi ska vara ärliga så peakade vi för 5–6 år sedan när vi gick till kvalserien. Därefter har vi slagits med näbbar och klor, försökt trolla med knäna för att sportsligt utmana de lag som fått bättre förutsättningar med nya arenor.