Ryker Leer: "Vi tänker hockey lika"

Fyra år på college i Alaska. Sedan hamnade Ryker Leer, 23, på Gotland och i Visby Roma.

Ryker Leer värvades till Visby Roma inför säsongen och har varit en stabil poängplockare.

Ryker Leer värvades till Visby Roma inför säsongen och har varit en stabil poängplockare.

Foto: Mattias Karlsson

Ishockey2019-12-06 08:54

Ryker Leer drömde om ett äventyr i Europa som hockeyspelare. När erbjudandet dök upp, efter fyra år på University of Alaska-Fairbanks nappade han direkt.

– Jag hade hört mycket om Sverige, men inte så mycket om klubben. Jag visste att Visby Roma var ett topplag och att man hade en bra coach (Hans Särkijäärvi). Mer var det egentligen inte, säger Ryker Leer.

Efter fyra månader har han funnit sig till rätta i sin nya miljö.

– Visst är det annorlunda jämfört med mina hemtrakter, men jag gillar det. Det skiljer sig en hel del från Kanada, med alla gamla byggnader och kyrkor. Så här långt har allt varit bra.

Han är uppväxt i Red Deer. En stad i Alberta med runt 100 000 invånare och som har ett skickligt juniorlag.

– Jag har själv vunnit guld med Red Deer som 17-åring, det var häftigt.

Sedan gick flyttlasset till Alaska för studier.

– Det är väldigt kallt där uppe och mörkt, men finns också väldigt mycket roligt att göra. Både på vintern och sommaren, fortsätter Ryker Leer.

Han har blivit en nyckelspelare i Visby Roma och snittar runt en poäng per match. Särkijäärvi placerade tidigt den rappe forwarden i samma kedja som två andra nyförvärv – Teemu Huttu och Mikael Hedlund.

– Vi fick kemi direkt och tänker hockey lika. Alla tre kan göra mål och även spela fram till mål, vilket är positivt. Det är inte bara vår kedja som gör poäng. Vi har fyra femmor som visat att man kan producera.

Hur vill du beskriva dig själv på isen?

– Jag jobbar hårt och behärskar det fysiska spelet, även om det kan bli mer av den varan. Jag gör mål, men ser mig nog mer som en framspelare.

Nu har Ryker fått sällskap av landsmannen och gamla lagkamrat Nick Koberstein från tiden i Alaska.

– Vi pluggade och spelade hockey fyra år tillsammans, så jag känner honom väl. Nick är en allround back, stor, bra på skridskorna, fysisk och med ett bra skott. Vi kommer att få stor nytta av honom. Det är också en fördel att han är rightare eftersom ingen av våra andra backar är det.

Koberstein var lagkapten under sista säsongen i Alaska och Leer assisterande kapten.

Våren 2017 kvalificerade Visby Roma sig för Hockeyallsvenskans kvalserie. Något klubben vill upprepa. Ryker tycker att laget har alla förutsättningar för att lyckas.

– Vi kommer att möta bättre lag efter jul. Det är vi redo för och har en bra bredd i truppen. Två bra målvakter och stabila backar, när alla kommer tillbaka från skador. Vi är ett skickligt lag som också kan spela fysiskt. Det kommer mer av det längre fram, när matcherna blir tuffare.

Spelet i special teams, powerplay och boxplay är också något han lyfter fram.

– Vårt powerplay har varit bra, men kan bli ännu lite bättre och det har vi tid att slipa på. Spelet i numerärt underläge har varit riktigt bra hela säsongen.

Visby Romas sportchef André Lundholm är nöjd med vad han sett av Leer.

– Det är alltid lite av en chansning när man plockar över spelare från Atlanten. Det man kan titta på är främst hur bra ligorna som de spelat i är och hur spelarna presterat själva. Ofta är det skärpta killar som pluggat och har en bra examen, som Ryker och Niko. Båda har varit kaptener där borta också.

Ryker har gjort 22 (7+15) poäng på 20 matcher i Hockeyettan.

 – Han har motsvarat våra förväntningar och är en topp-6 forward, sedan har han inte dominerat. Han gör ett bra jobb framför kassen i powerplay, sliter hårt i backcheckingen och har ett bra spelhuvud, säger André Lundholm.

Kanadensaren kommer närmast från fyra år på  University of Alaska-Fairbanks.
Kanadensaren kommer närmast från fyra år på University of Alaska-Fairbanks.
Hemmamatch i kväll

Visby Roma möter Vallentuna i kväll. Hemmalaget ligger två i serien, på samma poäng (45) som serieledande Väsby men med sämre målskillnad.

Vallentuna jagar en plats i Allettan och kommer närmast från en 2–3-förlust mot Huddinge i onsdags. Laget ligger precis under strecket och har en poäng upp till tabellfemman Wings Arlanda.

Två omgångar återstår. Visby Roma avslutar mot Hammarby på bortaplan i nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!