Visby Roma har etablerat sig i hockeyettan genom sin raka, kompromisslösa spelstil och förmåga att med hög intensitet ta sig under huden på motståndarna.
Motståndarna hatar den, men hur började det egentligen?
Ingenjören bakom dagens Visby Roma och dess spelstil är sportchefen André Lundholm. Han planterade det frö som senare utvecklades till ett av hockeyettans mest avskydda lag.
André Lundholm hade våren 2006 tagit över som tränare efter Robert Spath och en av hans första värvningar blev en backbjässe från de tidiga tränaråren hemma i Skellefteå. Jonas Abrahamsson hade hamnat i Hässleholm efter ett par säsonger i division 1 med Tyringe och behövde en ny utmaning.
– "Abris" blev den härförare där bak som vi behövde. Han gick i bräschen och var villig att offra mycket för att vinna, säger Lundholm.
Abrahamsson hade en säsong bakom sig i USA och Helena Bighorns där han fått praktisera ett tuffare spel och den tuffheten tog han med sig in i Visby Roma.
– Alla andra lag visste snart vem han var och drog sig lite för att åka in framför mål. Den typen av spelare är ovärderlig. Även om det blev en onödig utvisning här och där så blev det också ett par mål mindre bakåt eftersom motståndarna istället för att gå raka vägen på mål hellre tog varvet runt målet för att undvika en snyting, säger André Lundholm och fortsätter:
– Jag minns en match mot Botkyrka där vi var helt under isen och låg under med 1–4 eller något när "Abris" klippte en spelare på väg till båset. Det blev rallarslagsmål förstås och han visades ut. Men det tände laget, vi vände och vann matchen.
Jonas Abrahamsson gjorde fyra mål under sina sju säsonger i klubben, men blev ändå en stor publikfavorit i Visby ishall. I dag driver han en snickerifirma och är ungdomstränare i klubben.
Under Lundholms andra säsong som tränare plockade klubben in kanadensarna Tyler Shybunka och Mike Ouellet och med deras ankomst tog den hockey som klubben gjort sig känd för rejäl fart.
– Jag gillar en hockey där man åker mycket skridskor och är jobbiga att möta. Mike Ouellet var en sån spelare som tog energi av motståndarna och gav energi till sitt eget lag. Dessutom gjorde han många poäng, säger André Lundholm.
Visby Roma tog under Lundholms ledning steget upp i division 1 under 2008 och väl där insåg man att det skulle krävas fysiska spelare med hög arbetskapacitet för att som nykomling kunna hävda sig.
Två 18-åringar från Västerås värvas in och resten är klubbhistoria. Både Mikael Adamsson och Emil Wahlberg var klippt och skurna för den ishockey André Lundholm förespråkade.
– Vi fick titta på spelare som inte stod högst upp på de andra lagens listor eftersom vi inte hade inte i närheten av samma budget som till exempel Vita Hästen som då spelade i ettan. Vi var chanslösa mot dom när det kom till att värva individuellt skickliga spelare. Vi fick hitta andra vägar och söka spelare som var duktiga men framför allt beredda på att jobba hårt. Den strategin har vi inte frångått sedan dess, säger André Lundholm som senare värvade spelare Oskar Lundberg, Adam Eriksson och Mattias Forsberg.
Värvningstrategin har visat sig vara framgångsrik och klubben etablerade sig omgående i hockeyettan och har bara missat allettan en gång sedan 2008.
Själv blev Lundholm befordrad till sportchef efter 2010-2011 och ersattes av Thomas Sjögren.
Huddingeveteranen och retstickan Björn Jonasson som gjorde en halv säsong i Visby Roma är en av de spelare som verkligen fått känna på det fysiska Visby Roma.
Han kom på kant med några av lagkamraterna och lämnade klubben för en seriekonkurrent och tacklades fult och fick hjärnskakning när han ett par veckor senare återvände till Visby.
Det slutade med en ful tackling från Johan Eriksson och hjärnskakning.
– Jag ska inte säga att vi gillar att spela grishockey, men vi har inget emot det ibland och backar inte undan, sade backen Johan Eriksson i en intervju efter att Visby Roma för första gången på fyra år besegrat ärkerivalen Huddinge i Björkängshallen.
I matchen efter ville Jonas Abrahamsson göra upp med honom men Jonasson nobbade.
– Jag känner till ”Abris” rätt bra efter tiden i Visby. Men när vi möts på isen är vi alltid fiender. Han försöker att få mig ur balans. Det tillhör spelet, sade Björn Jonasson.
En spelare som Mattias Forsberg blev lite av urtypen för en Visby Roma-spelare. En hårt arbetande högerforward som kastade sig in i alla situationer och gjorde många mål. Samtidigt var han klubbens mest utvisade säsongerna 2010-2011 och 2011-2012.
– "Foppa" var en sån där axlarna åkte upp och så vevade han med klubban och smällde på. Han var överallt och gnällde på domarna. Han var engagerad, säger Lundholm och skrattar till.
Mattias Forsberg är i dag jurist på en advokatfirma i Stockholm.
Under säsongen 2011-2012 hade gotlänningarna tre spelare med över 100 utvisningsminuter och i allettan tillhörde fem av de tio mest utvisade spelarna Visby Roma.
2012 värvades kanadensaren Richard Martel som ny tränare och tog "grishockeyn" till en ny nivå. Martel var en krävande coach som körde stenhårt med laget och inte skydde några medel.
– Spelarna vågade inte förlora innan jul under Richard. Han var en profil och duktig på att driva på. Väldigt rakt och enkelt, kanske lite för rakt, minns Lundholm.
Visby Roma tog under Martels första säsong hem seriesegern i grundserien och allettan, men föll i playoff 3 båda säsonger.
Martel har i dag lämnat ishockeyn och sadlat om till politiker och är medlem av det kanadensiska parlamentet där han representerar det konservativa partiet.
Ryktena om Visby Roma som ett grisigt lag gick som en löpeld genom hockeyettan de här säsongerna.
Och motståndarklubbar gjort sitt yttersta för att gotlänningarna inte ska känna sig välkomna:
– Det har hänt fler grejer under åren. Det kan handla om att få dålig mat. Jag minns efter en match. Grabbarna är ju rätt trötta och hungriga, men då fick dom två varmkorvar med dillstuvad potatis eller ska vi säga spår av potatis. Sedan har vi också fått pytt i panna fast med enbart potatis. Sånt glömmer man inte, säger André Lundholm.
Inför playoff-matcherna mot Tranås 2016 sade Tranåsbacken Jimmie Jansson att "Visby var det grisigaste lag han mött".
– Vi spelar hårt, kompakt och smäller på. Vi gör motståndarna sämre helt enkelt, menade Tim Athley som tillsammans med Fredrik Sandberg och Adam Rachidi poserade med gristrynen i tidningen efter Janssons utspel.
– Jag tror mest det är motståndarna som är dåliga förlorare. Grishockey för mig handlar om fula efterslängar och sånt, menade Adam Rachidi.
Den uppskruvade tonen redan före gjorde att matchserien mot Tranås utvecklades till hatmöten, men med Visby Roma som vinnare. Efter en klar hemmaseger väntade returen i Småland där Tranås gjorde sitt yttersta för att få gotlänningarna ur balans genom att skapa bedrövliga förutsättningar vid sidan av isen.
– När vi kom till Tranås var vi lovade träningstid och möjlighet att tvätta utrustningen. Efter att vi vunnit hemmamatchen ändrades detta. Vi fick ingen tvättid och vi fick 20 minuters träning på en ospolad is. Dessutom fick vi byta om i en barrack, sade André Lundholm efter att Visby Roma skickat Tranås på semester.
Visby Roma mötte även Tranås i playoff 2019 och rivaliteten fanns alltjämt kvar mellan klubbarna.
Tranås vann den ronden och efteråt fick redaktionen ett handskrivet brev från en Tranåssupporter som tyckte att "Visby Roma var det äckligaste lag han sett".
Vid ett annat tillfälle vägrade Kristiansstadstränaren Mats Lusth att ta dåvarande Visby Roma-coachen Mike Beharrell i handen eftersom ansåg att Visby Roma spelat för brutalt.
– Jag vet inte vad de höll på med: skrämseltaktik? Sen när han (Mike Beharrell) satt som en katt på presskonferensen så försökte jag bara hålla mig lugn, sade Lusth i Kristianstadbladet.
Mats Lusth var under sin tid som hårdför back i Färjestad och Malmö den som personifierade begreppet "grishockey" och gick under öknamnet "Överste Gris".
André Lundholm rycker i dag på axlarna när Visby Roma kallas för "grislag".
– Jag bryr mig inte, men det är väl ett bra epitet eftersom det visar att man gjort något slags avtryck. Hellre det än att motståndarna inte har en bild av oss alls. Vad som däremot retar mig är att domarna i början av allettan haft förutfattade meningar om oss som "grislag" och gått extra hårt åt oss i de första matcherna för att sedan halvvägs in i serien upptäcka att det inte är så, säger André Lundholm.
Visby Roma tappade inför årets säsong några av de mest inflytelserika spelarna när det kommer till att leva upp till bilden av Visby Roma. Mikael Adamsson, Adam Eriksson och Jonatan Stuxberg har under många år stått för det tuffa spelet.
– Adam slet hårt och delade ut tunga tacklingar. Kunde spela powerplay men var framför allt duktig i boxplay. Bra på att teka och användbar i slutminuterna. Adamsson spelade småfult hela tiden. Drev på laget på isen och var fysisk och en bra målskytt. "Lill-Stuxa" drev på laget i och utanför isen och bidrog med mycket energi även om han tog en hel del utvisningar.
I år har Christian Olsson, Carl Ericson och William Erenrot fått axla den rollen, men spelet har varit mindre fysiskt än på flera år.
– Vi befinner oss i ett kraftigt generationsskifte och dels så har direktiven uppifrån till domare att inte tillåta spelare att spela på gränsen. Du får inte hålla på med vissa tjuvnyp som du kanske kommit undan med tidigare. Men ju längre säsongen går ju mer lättas det upp och när det är dags för playoff är det som vanligt igen, säger Lundholm.
– Mot Huddinge hemma i höstas räckte det att lyfta klubban en decimeter över isen och fanns det en spelare inom två meter åkte du ut. Men jag är inte bekymrad. Det kommer att bli tufft i allettan med många bra lag och de bästa domarna. Det kommer att bli hockey i vår också.
Under december var Lundholm aktiv och värvade fyra spelare och flera "energispelare" som han själv väljer att kalla dem.
Tuffhet kommer främst i backen Lukas Carlsson som lånades in lagom till playoff i fjol och nu återvänder ännu en gång. De övriga är Alex Ek och transatlanterna Chase Phelps och Colton Leiter.
– Lukas är en defensiv pjäs som kommer göra stor nytta hos oss. Han delade ut ett par, fyra, fem rejäla tacklingar redan i första matchen, myser André Lundholm.
Visby Roma har i och med de senaste tillskotten spetsat till truppen och om det varit ett mer beskedligt Visby Roma så våras det nu för "grishockeyn".
– Det är någonting som händer i laget efter jul. Före jul är det mer att spelarna gör vad de ska men inte mer. Vid återsamlingen är det något helt annat än före.
På fredagen startar allettan för Visby Roma hemma mot segraren i den västra grundserien: HC Dalen från Jönköping.
Mest utvisade
2008-2009: Jonas Abrahamsson 41 matcher/130 minuter.
2009-2010: Mikael Adamsson 36 matcher/106 minuter.
2010-2011: Mattias Forsberg 43 matcher/143 minuter.
2011-2012: Mattias Forsberg 41 matcher/154 minuter.
2012-2013: Jonathan Johansson 41 matcher/73 minuter.
2013-2014: Mattias Forsberg 45 matcher/117 minuter.
2014-2015: Martin Larsen 25 matcher/55 minuter.
2015-2016: Tim Athley 39 matcher/71 minuter.
2016-2017: Jonatan Stuxberg 43 matcher/121 minuter.
2017-2018: Jonatan Stuxberg 44 matcher/112 minuter.
2018-2019: Jonatan Stuxberg 34 matcher/96 minuter.
2019-2020: Jonatan Stuxberg 40 matcher/133 minuter.