Sportchefen om beskedet: "Vad vi hoppades på"

Visby Roma vill bygga en ny hockeyarena med lånefinansiering från Region Gotland. På onsdagseftermiddagen behandlades ärendet av regionsstyrelsen. "Vi har en gemensam bild av hur nya isytor behöver se ut och var vi ska bygga", säger Meit Fohlin (s), ordförande i regionsstyrelsen.

Visby ishall.

Visby ishall.

Foto: Emil Lundberg

Ishockey2023-09-27 16:53

Behovet av en ny ishall börjar bli akut för Visby Roma Hockey och i dag behandlade Region Gotlands styrelse (RS) det förslag som Visby Roma presenterat i sin förstudie.

I våras presenterades förstudien om en ny ishall för RS och då fick förvaltningen i uppdrag att återkomma med ett fördjupande underlag och finansiell analys. Under onsdagen sammanträdde RS och beslutade att regiondirektör Stefan Hollmark nu får i uppdrag att ta fram en fördjupad ekonomisk kalkyl för byggandet och driften av en ny ishall samt fördjupa analysen för det förslag där Visby Roma bygger och äger arenan. Det ska också tas fram ett förslag till avsiktsförklaring mellan Region Gotland och Visby Roma Hockey med syfte att övergripande beskriva vad som ska åstadkommas och hur det ska göras.

Detta arbete ska presenteras under hösten.

– Vi ser mycket positivt på det initiativ som kommit från hockeyn. Det finns både engagemang och kompetens för att ta ansvar för utveckling och drift av ny ishall. Behovet är tydligt beskrivet i de fördjupade underlag vi tagit fram och vi har en gemensam bild av hur nya isytor behöver se ut och var vi ska bygga. Vi går nu vidare med ta fram ytterligare fördjupade underlag och ser fram emot att kunna gå vidare för att förverkliga hockeyns behov, säger Regionsstyrelsens ordförande Meit Fohlin (s) i ett pressmeddelande.

undefined
Meit Fohlin.

Visby Romas sportchef André Lundholm menar att klubben nu kan jobba vidare med projektet.

– Och det är vi jätteglada över. Vi har haft en jättebra dialog med i stort sett alla partier och tjänstemän för att skapa något positivt för Gotland och inte bara ishockeyn. Arenan kommer ha plats för 4 000 konsertplatser till exempel. Vi vill flytta fram positionerna och det här var vad vi hoppades på, säger han.

Vad blir nästa steg?

– Att prata vidare med politiken hur vi tar det här vidare på bästa sätt. Vi har ritat upp det mesta och är i stort sett klara med ritningarna.

En ny ishall beräknas att kosta mellan 290–300 miljoner kronor och med en årlig driftskostnad på 20–25 miljoner per år.

André Lundholm, sportchef Visby Roma
André Lundholm, sportchef Visby Roma
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!