Sportchefen om hårda bestraffningen: "Tycker det är rätt"

Fyra klubbar har tvångsdegraderats från hockeyettan på grund av deras ansträngda ekonomi. Visby Romas sportchef André Lundholm känner för klubbarnas fans, men tycker att beslutet är rätt. "Ser inte vad alternativet skulle vara".

Fyra klubbar nekas elitlicens till hockeyettan.

Fyra klubbar nekas elitlicens till hockeyettan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ishockey2024-07-06 13:30

Det var på fredagseftermiddagen som Expressen rapporterade om att klubbarna Bäcken HC, KRIF Hockey, Strömsbro IF och Kristianstads IK nekas elitlicens till hockeyettan och tvångsdegraderas till tvåan.

– Det är ju alltid tråkigt när det försvinner lag. Man känner ju för fansen och alla som brinner för klubbarna. Det blir ju otroligt tufft och tråkigt för dem, säger Visby Romas sportchef André Lundholm, som dock tycker det är rätt att klubbarna har blivit bestraffade.

– Jag ser inte vad alternativet skulle vara. Utan att nämna någon av de specifika klubbarna, så har det satsats ganska hårt och en av klubbarna blev nedflyttade till ettan på grund av just det här, men man har ändå inte vidtagit några åtgärder. Det gör ju bara att det driver på löner och andra saker för klubbarna som försöker sköta sig. Jag förstår förbundets beslut och jag tycker det är rätt, säger André Lundholm.

undefined
"Jag hoppas att klubbar förstår allvaret", säger Visby Romas sportchef André Lundholm.

Han säger att han tycker det är tråkigt för serien att klubbarna blir tvångsdegraderade, men att det i det långa perspektivet är positivt.

– Det blir ett litet avbräck för serien. Att tappa bra lag, som exempelvis Kristianstad som var i kvalserien i fjol och är en stor förening. Men i det långa perspektivet så hoppas jag att klubbar förstår allvaret och att man måste sköta sig och ha en ekonomi i balans. Att följa det regelverk som finns, säger André Lundholm.

Det är i nuläget ännu oklart huruvida platserna som de tvångsdegraderade klubbarna lämnar efter sig, kommer ersättas med klubbar från tvåan. André Lundholm tror att den kommande säsongen kommer spelas med färre lag.

– Det finns lag nere i tvåan som gjort det bra och har en stabil ekonomi och en fin verksamhet, som kan få chansen nästa år. Jag tror det kommer vara färre lag denna säsong och att det i stället finns fler platser att göra upp om till nästa säsong, säger André Lundholm som menar att det skulle vara tufft för klubbar i tvåan att få besked om en uppflyttning till ettan just nu.

– Att få ett besked nu eller om några veckor gör det jättetufft att bygga ett lag. Det blir svårt för att många spelare redan är tagna och så vidare. Det har varit tufft för många klubbar som fått sena platser till hockeyallsvenskan exempelvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!