Stor analys inför säsongen – så bra är Visby Roma

På fredag spelar Visby Roma premiär i hockeyettan. Hur ser det gotländska lagbygget ut? Helagotlands sportredaktion analyserar här truppen – lagdel för lagdel.

På fredag drar en ny säsong igång för hårdsatsande Visby Roma

På fredag drar en ny säsong igång för hårdsatsande Visby Roma

Foto: Mattias Karlsson

Ishockey2023-09-27 19:02

Det har gått ett halvår sedan Karlskrona skickade ut Visby Roma i hockeyettans slutspel.

Sedan dess har Visby Roma byggt om laget ordentligt.

Nu väntar Segeltorp i fredagens premiär i Visby ishall.

– Jag tycker att den här truppen har en betydligt högre potential. Men förra året hade vi mer rutin. Det är väl en del av vår utmaning, att få ihop det här och utveckla spelarna i den takt som vi vill. Då kan det bli riktigt, riktigt bra, sa sportchefen André Lundholm om det nya laget i en intervju med Helagotland.

Här kommenterar, analyserar och betygsätter Helagotlands sportredaktion Visby Romas lag. 

Truppen

MÅLVAKTER

Filip Lindblad, Sebastian Andersson (ny).

Filip Lindblad var åter lysande förra säsongen och tillhörde hela hockeyettans bästa målvakter. Visby Roma kan vara mycket nöjda att få behålla sin guldklimp mellan stolparna, för intresse från andra klubbar måste ha funnits. Som backup den här säsongen har Sebastian Andersson anslutit. En lovande målvakt som skolats i Luleå Hockey.” 

Betyg: 4

BACKAR 

Tim Bothén (ny), Robin Liljekvist (ny), Olle Andersson, Lucas Ramberg, Robin Liljekvist (ny), Emil Grimlund (ny), Fredrik Sandberg, Hlib Tkach, Vidar Levin.

”Tunga pjäser som Erik Palm, Martin Lindberg och Marcus Lundberg har försvunnit. Ersättarna har inte samma rutin, men det krävs att spelare som Tim Bothén och Robin Liljekvist verkligen levererar omgående. Backsidan skulle må bra av ytterligare förstärkning. Som det känns nu har Visby Roma ett okej försvar, men både storlek och muskler saknas"

Betyg: 3

FORWARDS 

Elias Lindström, Nils Bolin (ny), Lucas Jidenius (ny), Anton Johansson (ny), Karl Påhlsson (ny), Melker Iversen (ny), Adam Lidström, Simon Hansson, Albin Svedin, Wille Bärehag (ny), Leo Landor, Adam Harrysson Karlsson, och Linus Dahlberg.

"Även här är det stor omsättning, men Lundholm har värvat superintressant och har nu särskilt gott ställt på centerpositionen. Det blir mycket spännande att följa nyförvärv som Nils Bolin, Anton Johansson och Halmstad-duon Melker Iversen och Karl Påhlsson. Det finns också gott om hårt arbetande spelartyper och en fin bredd. Viktigt att klubben lyckades behålla elegante Elias Lindström och succérookien Albin Svedin."

Betyg: 4

TRÄNARE

Hans Särkijärvi (huvudtränare), Einar Engström (assisterande tränare), Thomas Bäckman (målvaktstränare).

"Särkijärvi har rutin så det räcker om blir över och går nu in i sin femte säsong som Visby Roma-tränare. Nu återigen ett till stora delar nytt och ungt lag att jobba med och det borde passa honom. Vapendragaren Ken Eddy har dragit vidare till Slovakien och in kommer i stället förre VR-forwarden Einar Engström som assisterande".

Betyg: 4

Tipset

Hur går det för Visby Roma den här säsongen?

Kalle Forssell

"Visby Roma har saker på gång. Klubben står i startblocken för att dra igång en rejäl sportslig satsning (om den nya arenan blir av), och sportchef Lundholm har sagt att man redan har smygstartat. Och visst går det att skönja. Det nya och unga laget ser helt klart intressant ut, framför allt finns en annan offensiv bredd jämfört med förra säsongen. Kan man dessutom få tillbaka poängmaskin Emil Öhrwall (som klubben kommer att gå hårt för) ser det ännu bättre ut. Backsidan känns inte färdig, och jag skulle tro att den kommer att formeras om under hösten/vintern.Jag tror att Visby Roma kommer att vara något vassare än förra säsongen. Var det slutar får vi se, men visst är man en joker i slaget om en plats i kvalserien."

Michael Häglund

”Den här upplagan känns väldigt spännande. Visby Roma står bra rustat på målvaktssidan och även framåt ser det lovande ut. Jag hade gärna sett ytterligare en rejäl och spelskicklig back och det kommer troligen också att komma under säsongen. Första steget är att ta sig till allettan och det kommer Visby Roma att klara utan några större bekymmer. Laget ska också tillhöra övre halvan efter jul. I ett slutspel gäller det att ha lite tur med vilka man får möta och så vidare. Men Visby Roma blir att räkna med och jag tror att laget kan utmana om en plats till kvalserien".

Mattias Karlsson 

”Jag är verkligen förhoppningsfull när det kommer till Visby Roma. Sportchef André Lundholm byggt ett ungt och spännande lag som nu rutinerade Hans Särkijärvi ska svetsa samman till ett vinnande lag. Det enda orosmolnet är backsidan som är tunn, men där jobbar klubben med ytterligare namn. Målvaktspositionen skapar trygghet och Filip Lindblad har etablerat sig som en av hockeyettans främsta. Framåt har man dels lyckats behålla Elias Lindström, men också lockat tillbaka Anton Johansson som var en av Troja Ljungbys främsta spelare i fjol. Här finns talang och rutin i en bra mix. VR har med ytterligare förstärkning på backpositionen ett lag som ska vara med och slåss om en plats i kvalserien och skulle även Emil Öhrwall landa i elfte timmen så ser det riktigt lovande ut."

FOTNOT. Betygsskalan: 

1: Underkänd

2: Godkänd 

3: Bra 

4: Mycket bra

5: Allsvensk klass

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!