”Jag kände direkt att det gått åt helvete”

Ett felskär förändrade Magnus Tallbergs liv. Från att ha varit en poängmaskin visste ingen om han skulle kunna gå igen. Vi har träffat Sudretlegendaren.

Pucktrollare och poängmaskin. Magnus Tallberg blev tidigt en publikfavorit i Hemse ishall.

Pucktrollare och poängmaskin. Magnus Tallberg blev tidigt en publikfavorit i Hemse ishall.

Foto: Ulf Jönsson

Ishockey2022-03-10 09:15

Det har nu gått drygt 20 år sedan den där otäcka olyckan i en träningsmatch i ishockey mellan Sudret och Karlskrona. 

Vi tar oss tillbaka till Hemse ishall den 21 september 2001. 

Sudrets tekniske poängmaskin, 32-årige Magnus ”Mankan” Tallberg, kom in på isen efter ett byte och hade bra fart under skridskorna. Fick ett felskär bara några meter från sargen nere vid motståndarmålet. Med huvudet före for han rakt in i sargen. Det tog illa, riktigt illa.

– Jag kände direkt när jag låg där att det gått åt helvete. Sedan slocknade jag och minns inget förrän jag låg i ambulansen, berättar Magnus Tallberg.

Visst gick det illa, men inte värre än att han idag lever ett någorlunda normalt liv, om än med en hel del begränsningar. Om han inte varit en vältränad idrottsman hade han kanske fått tillbringa resten av sitt liv i rullstol. Vi återkommer till olyckan senare i texten.

undefined
Magnus Tallberg under rehabtiden efter den otäcka skadan.

Vi bestämmer träff en förmiddag under vintern. Den idag 52-årige Magnus Tallberg parkerar sin firmabil, men hinner knappt komma ur bilen förrän telefonen ringer. 

– Jo, det ska byggas garderober med skjutdörrar, hör jag Magnus säga till en av sina sex anställda.

Trots att kroppen inte alltid hänger med driver Magnus, som är elektriker i grunden, och hans fru Lisa ett bygg- och elföretag i Tofta med flera anställda. Den här förmiddagen släpper han jobbet en aning och intervjuplatsen är Gotlands Idrottshistoriska förening i Visby. Tillika Gotlands Idrottsmuseum intill Solbergabadet.

– Oj, det här var spännande att kolla på, säger Magnus och vandrar runt i lokalen. Inte visste jag att en stor del av den gotländska idrottshistorien finns samlad här. Hit vill jag komma fler gånger.

Magnus Tallberg är född och uppvuxen i Norrköping, om inte annat så hörs det på dialekten. I de unga åren var det fotboll i Hagahöjden och ishockey i Vita Hästen som gällde. Han var lika lovande i båda sporterna, kom med på såväl elitpojklägret i Halmstad i fotboll som TV-pucklaget i ishockey.

– Ishockeyn gick med på att jag satsade på båda sporterna, men det gjorde inte distriktsledarna i fotboll. Då valde jag ishockeyn och lade av med fotbollen.

Det blev hockeygymnasium i Västerås med finfina framgångar i form av SM guld för juniorer. Åter till Vita Hästen som 18-åring. Och nu kommer vi till en lite märklig poäng. Torgny Bendelin var på den här tiden tränare i ”Hästen”.

– Jag fick faktiskt sparken av ”Toggan”. Jag, som var ganska liten och teknisk, passade inte in i deras spelstil där det främst var stora tuffa killar som gällde. Den där jäkla ”Toggan”, skrattar han.

Nåväl, nu har de försonats, Magnus i Tofta och Torgny i Eksta. Men minnet lever för evigt kvar.

undefined
Pucktrollare och poängmaskin. Magnus Tallberg blev tidigt en publikfavorit i Hemse ishall.

Innan flytten till Gotland 1993 och Sudrets HC hann Magnus med division 2-spel i både Mjölby och Tranås. 

– Det var den tidigare målvakten Kjell Eriksson, då tränare i Sudret, som ville ha över mig. Klubben gjorde en rejäl satsning och värvade också några ryska spelare.

Magnus och hans jämnåriga fru Lisa, som hängt ihop sen skoltiden, hade tänkt sig ett eller högst ett par år på Gotland. Barnen Aime (född 1989) och Kim (född 1991) var bara en tvärhand höga vid den här tiden.

– Lisa och jag tänkte det som en rolig och lite annorlunda grej. Testa hur det var att byta stora Norrköping mot lilla Hemse. Och nu sitter jag kvar här på Gotland nästan 30 år senare.

Magnus ”Mankan” Tallberg blev i alla fall en riktig toppvärvning för Sudret. En tekniskt begåvad forward som öste in mål, nådde drygt 50 poäng per säsong under ett par säsonger. 1998 vann Sudret division 3, därefter två säsonger i division 2 och satsningen kröntes med en säsong i division 1 2000-2001. Det här var en tid då Roma och senare Visby Roma stundtals fick agera tvåa på Gotland. 

– Det var häftiga derbyn mot Roma, fullsmockat i Ishallarna.

Det blev dock bara en säsong i division 1 för Sudret, säsongen efter blev det en snöplig degradering till tvåan där man finns också idag.

undefined
Magnus Tallberg jublar efter ett av sina många mål i Sudretdressen.

Fredrik Melin är ordförande i Sudrets Hockeyklubb och har bara positiva minnen av Mankan:

– Han var en otrolig målskytt, teknisk och lite lurig. Vi hade ett ungt gäng när Mankan kom och han fick bli både lagkapten och lite av pappa. Han höll ihop laget och blev vårt affischnamn. Onekligen en stor grabb i Sudrets HC.

– En riktig publikfavorit, den kanske viktigaste värvningen Sudret gjort, fyller Fredriks pappa Rune Melin på med.

När den där otäcka olyckan hände, säsongen efter besöket i division 1, var Mankan på väg att lägga av med ishockeyn.

Vi citerar en text som skrevs fem veckor efter olyckan: ”Sekunder och minuter går och Magnus får inte luft. Han andas inte och ansiktet börjar ändra färg. Efter 45 minuter har ambulansförare, som stått i publiken, lyckats göra andningsvägarna fria. Magnus får syre. Iltransport till Visby lasarett och senare Karolinska. Magnus fick tillbaka medvetandet i ambulansen. Det som hänt var att tredje nackkotan var spräckt. Magnus närmaste vakade vid hans säng dygnet runt. Han låg i respirator och ingen visste hur utgången skulle bli”.

Utgången blev ändå hyfsad och efter en lång och omfattande rehabilitering återvände Mankan till Sudret – nu som tränare! Men en kropp som inte tillät att han gav sig ut på isen med skridskor. Den riktiga känseln i armar och ben får han aldrig tillbaka. 

– Jag var en ”båstränare” under några säsonger. 

undefined
Magnus Tallberg blev senare coach.

Trots minimal känsel i armar och ben ägnar sig Magnus idag åt golf på fritiden. Men utslagen är långt ifrån som i fornstora dar då han som bäst var nere i 8,9 i handicap.

– Jag slår ju så förbaskat kort nuförtiden. Men från 100 meter och in mot pinnen är jag livsfarlig, skrattar Magnus som numera har 18 i handicap. Vackert så.

– Förra året gjorde jag 38 golfrundor. I år ska det bli 50, måste hålla igång kroppen så jag inte blir sämre.

Han gillar också racketsporter, Magnus. 

– Jag hade nog varit en jäkel på padel om inte olyckan förstört kroppen. 

Ett stort intresse idag är också 30-årige sonen Kims öden och äventyr i ishockey. Han spelar den här säsongen i allsvenska Tingsryd, nionde klubben i karriären.

– Det är jättekul att följa honom. Han håller mig kvar inom ishockeyn. 

Magnus Tallberg

Ålder: 52.

Bor: Tofta.

Familj: Hustrun Lisa, barnen Aime (född -89) och Kim (född -91). Två barnbarn.  

Yrke: Driver el- och byggfirma tillsammans med hustrun Lisa.

Fritidsintresse: Golf med 18 i handicap. Har som bäst varit nere på 8,9.

undefined
Magnus Tallberg kom till Gotland för att göra en annorlunda grej, men blev kvar och har nu bott på ön i 30 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!