I hemmamatchen mot Strömsbro förra fredagen blev Leo Landor vårdslöst tacklad bakifrån efter att han i defensiv zon spelat pucken tillbaka bakåt till en medspelare.
– Jag fick pucken i fickan i defensiv zon och tittade upp. Då såg jag två Strömsbrospelare som åkte och pressade men som inte hade vinkel för att tackla mig, så jag lade pucken tillbaka. Då kom en tredje kille som jag inte såg och tacklar mig snett bakifrån, säger Leo Landor och fortsätter:
– Jag hade ingen koll på honom så jag var inte beredd och det blir olyckligt. Jag tycker att det var en oansvarig tackling.
Leo blev liggande på isen.
– Jag kände direkt en otrolig värk i huvudet och nacken.
Efter att klubbens läkare Mikael Lidström gjort de första omedelbara kontrollerna ute på isen kunde Leo resa sig upp och med stöd från läkaren lämna isen.
Tacklingen renderade i matchstraff för Strömsbrospelaren.
Smällen skadade både nacken och huvudet på Leo. Han befinner sig i skrivande stund på det första steget av sex i hjärntrappan (se faktaruta).
– Det börjar bli bättre. Det var ganska tufft i några dagar efter smällen då jag kände mig trött och sliten i huvudet, men det är absolut på bättringsvägen. Det är väl en mildare hjärnskakning. Det är första gången jag drabbas så det är väl positivt på det sättet. Hittills har det handlat om att ta det lugnt hemma och låta hjärnan vila genom att minimera skärmtid och så.
Han har tagit ett par promenader, efter den första kände han sig groggy men när han tog nästa promenad ett par dagar senare kändes det bättre.
– Fortsätter det gå åt rätt håll utan symptom är tanken att jag ska kunna cykla lätt på en motionscykel om någon dag.
Den ömmande nacken har blivit betydligt bättre.
– Den har gjort stora framsteg. Efter smällen kunde jag knappt röra nacken och titta åt höger eller vänster. Men undersökningarna visade i alla fall inget som de behöver titta närmare på. Den är fortfarande lite stel men det har blivit väldigt mycket bättre på de här dagarna.
Fem minuter innan tacklingen hade han sett till att göra sitt första mål för säsongen när han kvitterade till 1–1 i matchen. Olle Andersson sköt ett skott utifrån och Leo var påpassligt framme och satte returen med ett rappt och distinkt avslut.
– Det var riktigt skönt att sätta det där första målet. Jag hittade returytan och det är ofta där målen görs. Olle lade ett bra skott och sedan behövde jag bara hålla klubban i isen och vara redo.
Målet karaktäriserar den 21-årige Finlandssvensken ganska väl, han tvekar inte att kliva in där det hettar till.
– Som spelare gillar jag att vara där det händer saker på isen.
När han kan vara tillbaka på isen får tiden utvisa. Visby Roma har fyra matcher kvar i höstserien och allettanplatsen är i praktiken redan säkrad.
– På det sättet finns det ingen stress och man ska ju aldrig heller stressa tillbaka på det sättet efter en skada på nacken och huvudet. Men samtidigt vill man ju tillbaka på banan så fort som möjligt, men jag får ta det som det kommer.
Den sista omgången i höstserien spelas den 9 december.
– Det är väl det jag hoppas på, att kunna vara tillbaka och spela då. Det vore skönt att spela den sista matchen innan nästa serie drar igång, så att man har lite spel i kroppen och inte är helt ute när allettan börjar. Men man måste vara 100 procent när man kliver in, jag vill inte kliva in om jag inte känner att jag kommer göra det jobb jag ska göra.
21-åringen kom till Visby Roma under den andra halvan av fjolårssäsongen. Han betecknar flytten till Gotland som ett lyft.
– Det tycker jag. Jag har alltid velat spela i ett topplag i hockeyettan och jag tycker Visby Roma är ett sådant lag, med höga mål och som spelar en bra hockey. Hockeymässigt tycker jag att jag har gått framåt och jag försöker bidra med det jag kan till laget, att komma med energi och glädje.
Han besitter också en mångsidighet som gör honom flexibel.
– Tränarna vet vad de får ut av mig, och jag tycker också att jag kan spela högre upp i laghierarkin utan att det påverkar mig. Efter match vill jag alltid tänka på om jag gav allt för dagen, kanske inte genom att göra mål men att jag jobbar över hela banan och att det även hålls rent framför eget mål. Att jobba hårt och sätta laget i en bra sits, det är väl vad mitt mål är.
Hur skiljer sig årets upplaga av Visby Roma jämfört med förra årets?
– Jag tycker att vi har ett jämnare lag i år, att det inte spelar lika stor roll vilken femma som är inne. Ifjol hade vi kanske lite mer spets, det finns i år också men inte lika tydligt. Sedan trivs vi alla tillsammans och har jäkligt kul, det är ett väldigt bra gäng överlag, säger Leo Landor.
På fredagkvällen gästas Visby Roma av Wings Arlanda. Matchen kan du följa live på Helagotland.se där den direktrapporteras, första nedsläpp 19.00.
Hjärntrappan
En idrottare som drabbas av hjärnskakning går igenom en rehabilitering i sex steg, hjärntrappan, innan man blir friskförklarad. 24 timmars symtomfrihet krävs för att gå till nästa steg i trappan. Om idrottaren får symtom efter ett nytt steg i hjärntrappan ska aktiviteten avbrytas och total hjärnvila återupptas. Denna pågår tills symtomfrihet uppnås. Efter detta ska idrottaren vänta 24 timmar till nästa rehabiliteringstillfälle, som sker ett steg nedåt på trappan.
Steg 1: Hjärnvila.
Initialt ska idrottaren vila helt från både fysisk och psykisk anspänning. Hjärnvilan pågår fram till dess att alla symtom har försvunnit. Följaktligen innebär detta att man ska avstå från exempelvis TV-tittande, datorarbete, läxläsning och liknande hjärnpåfrestningar. I steg 1 ska all fysisk aktivitet som ger en pulsstegring undvikas.
Steg 2: Lätt aerob träning.
Lätt träning på exempelvis en motionscykel.
Steg 3: Grenspecifik individuell träning.
Skridskoåkning. Intensitet och mängd anpassas efter individens "normala" kapacitet.
Steg 4: Grenspecifik träning utan kroppskontakt.
Teknikövningar tillsammans med laget, med full fysisk belastning, ingår i steg 4.
Steg 5: Grenspecifik träning med full kroppskontakt.
Kroppstacklingar inom ishockey och nickningar inom fotboll
tillåts i steg 5.
Steg 6: Återgång till match och tävling.
Källa: Läkartidningen.