"OrÀttvist att vi ska betala allt sjÀlva"

Tone Johansson valde hockeygymnasium i Leksand, för att verkligen försöka gÄ lÄngt inom sin idrott. Men dÄ fÄr hon inget inackorderingsbidrag frÄn Region Gotland, vilket gör satsningen dyr.

Tone Johansson i den anrika hockeyklubben Leksands IF:s fÀrger.

Tone Johansson i den anrika hockeyklubben Leksands IF:s fÀrger.

Foto: Pressbild

Ishockey2024-08-16 05:00

Förra sommaren stod det klart att Tone Johansson, med Sudrets HC som moderklubb, skulle lÀmna IK Oskarshamn för anrika Leksands IF och hockeygymnasiet dÀr.

Nu Àr första Äret avklarat.

– Jag sökte alla nationella idrottsutbildningar inom hockeyn, men nĂ€r jag kom till tryouten hĂ€r kĂ€ndes det rĂ€tt Ă€nda frĂ„n början. Jag har haft det vĂ€ldigt bra, det kĂ€nns professionellt och de satsar verkligen pĂ„ tjejsidan, summerar gotlĂ€ndskan.

Men satsningen kommer med en stor ekonomisk utmaning. Familjen fÄr nÀmligen inget inackorderingsbidrag frÄn Region Gotland.

– Hade hon gĂ„tt i Visby hade vi fĂ„tt det, men inte nĂ€r hon Ă„kte hela vĂ€gen till Leksand. Det finns duktiga talanger överallt som verkligen vill satsa pĂ„ sin idrott och det Ă€r synd att regionen inte stödjer detta. Visst kan man gĂ„ hockeyutbildning i Visby, men dĂ„ hade Tone fĂ„tt trĂ€na med killarna – och hon hade inte haft ett lag att spela med, betonar pappa Patrik Johansson.

Leksand har dessutom en sÄ kallad Nationellt godkÀnd idrottsutbildning (NIU) inom ishockey, medan Gotland endast har en Lokal idrottsutbildning (LIU) för denna idrott. Det Àr stor skillnad; 500 gymnasiepoÀng Àgnas Ät sporten i det ena fallet, mot 200 poÀng i det andra.

undefined
Tone Johansson (i mitten) fick med sig vÀnnen Matilda Ahlqvist (till höger) frÄn Oskarshamn till Leksand.

Samtidigt saknas samverkansavtal mellan Gotland och andra regioner gÀllande sÄdana hÀr program, efter ett beslut i gymnasie- och vuxenutbildningsnÀmnden (GVN) frÄn 2019.

Detta innebĂ€r i sin tur att gotlĂ€nningar som Tone Johansson blir "andrahandssökande" pĂ„ platser som Leksand – och Region Gotland har ingen skyldighet att betala ut inackorderingsbidrag till sĂ„dana.

Familjen valde att överklaga detta till förvaltningsrÀtten i Stockholm, som dock nyligen gav regionen rÀtt i frÄgan.

– Jag tycker det Ă€r trĂ„kigt, jag har kompisar i laget som fĂ„r det hĂ€r bidraget fast de bor betydligt nĂ€rmare Ă€n jag. Det blir svĂ„rare för oss att göra det hĂ€r nĂ€r vi mĂ„ste betala allt sjĂ€lva, det kĂ€nns orĂ€ttvist, tycker den gotlĂ€ndska hockeytalangen.

FrÄgan om interregionala avtal har varit uppe i GVN pÄ nytt, med anledning av det aktuella Àrendet.

Men ingen Àndring gjordes.

– SkĂ€let Ă€r frĂ€mst att vi hĂ€r pĂ„ Gotland har idrottsutbildningar pĂ„ gymnasiet och att vi vill undvika de ökade kostnader som samverkansavtal innebĂ€r. Men det skall sĂ€gas att vi uppmuntrar all idrottsutbildning pĂ„ gymnasiet, menar nĂ€mndordföranden Rolf Öström (M).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!