Då volleyboll inte är med som gren på Gibraltar, har intresset för beachvolley-turneringen ökat och den har fler deltagande lag än någonsin tidigare. Gotland skickar två lag både på dam- och herrsidan, och det finns gott hopp om att de gotländska förstalagen ska orsaka medaljklirr.
På damsidan har det för Sofia Wahlén blivit respass i semifinal både på Jersey 2015 och i Visby 2017. På Jersey bildade hon par med systern Tove Wahlén och det slutade med en fjärdeplats för systrarna. På hemmaplan för två år sedan vann hon bronsmatchen i par med Sofia Uddin. På Gibraltar spelar Sofia och Sofia tillsammans, och med tanke på Wahléns stora genombrott i fjol på den internationella tourscenen så kan man ana man att hennes förväntningar på årets Island Games är högt ställda.
På förhand uttrycker hon sig dock med försiktighet.
– Det är så svårt att säga, med tanke på det stora antalet lag blir det ett lite annat upplägg på turneringen. Det är svårt att veta hur bra motståndet kommer vara på Gibraltar, vilket är spännande, säger Sofia Wahlén.
Men målet är väl ändå att kunna nå finalen?
– Jag vet inte riktigt... det är väl klart att man vill nå finaldagen och slåss om medaljerna.
Efter ett framgångsrikt 2018, så har årets säsong inte börjat som Sofia önskat.
– Det har varit en ganska tuff start på 2019, spelet har hackat och resultaten har inte riktigt trillat in i någon tävling än. Jag spelar med ny partner jämfört i fjol och det tar lite tid att spela ihop sig.
Hon har under perioder hämmats av ryggproblem, men dessa ska hon vara kvitt nu.
– Jag har inte ont längre och formen känns på uppåtgående.
På herrsidan har Gotland två raka guld i bagaget tack vare Hannes Brinkborg i par med Viktor Jonsson. I egenskap av tidigare heltidsproffs på världstouren så nämns Brinkborgs namn med stor respekt i IG-sammanhang. Men det är en ganska rostig herre på täppan som beger sig till Gibraltar, dessutom i nykomponerad konstellation med Finn Aldén-Joyce.
– Jag har blivit två är äldre och det känns av i kroppen. Tyvärr har jag haft lite skadekänningar här under våren vilket har begränsat mig en hel del, så det har inte blivit så mycket träning, säger Hannes Brinkborg.
Med detta sagt är han ändå inte nämnvärt orolig.
– Just nu känns det bra och jag hoppas att det håller för belastningen. Det kan vara en oroande faktor men mycket handlar om att kunna anpassa sig till de förutsättningar som råder där och då och göra det bästa av det.
Hannes erfarenhetsförråd är välfyllt och det som sitter i ryggmärgen hoppas han kunna utnyttja.
– Spelförståelsen finns kvar och beachvolley är en sport där man kan kompensera sin fysiska status med erfarenhet och placeringsförmåga.
Såväl 2015 och 2017 så hade Brinkborg/Jonsson näst intill total kontroll över händelserna och gulden var aldrig hotade. Nu är det på förhand mer utmanande förutsättningar som råder.
– Nu när det inte blir någon volleyboll tror jag att startfältet kommer vara starkare än någonsin, vilket blir väldigt roligt. Det här kommer bli riktigt spännande. Jag och Finn har inte spelat ihop tidigare, men han befinner sig snäppet just under svensk elitnivå och spelar med ett stort engagemang. Vi går givetvis för guldet, säger Hannes Brinkborg.