"Jag tror ingen vill möta oss i playoff"

Han är uppväxt i hockeytokiga Alberta och började åka skridskor som tvååring. Med playoff runt hörnet börjar Zane Jones hitta tillbaka till formen.

13 februari 2019 10:03

24-åringen har blivit en hockeynomad.

För snart två år sedan packade han trunken och drog till Australien och närmare bestämt Newcastle Northstars för att försörja sig som hockeyspelare. Sedan dess har han bara varit hemma i Kanada på semester. Hösten och vintern spenderar han numer i Sverige. Förra säsongen i Sollentuna och nu i Visby Roma.

– Jag gillar Sverige och därför ville jag tillbaka. Gotland påminner dessutom mer om Olds i Alberta, där jag är uppväxt. Gångavstånd till allt, till skillnad från Stockholm, säger Zane Jones.

Efter fjolåret i Sollentuna drog han åter till Australien och Newcastle, innan han i somras signade för Visby Roma.

– Här fanns redan ett gäng kanadensare och allt blir så mycket lättare när det pratas engelska i omklädningsrummet.

Visby Romas spelstil påminner också om den som han är van vid på andra sidan Atlanten.

– Jag skulle säga att vi är det lag i Hockeyettan som spelar mest transatlantiskt. Vi är stora och gillar att tacklas. Jag tror ingen vill möta oss i playoff, tillägger Zane Jones.

Jones är systerson till legenden Lanny McDonald som var lagkapten när Calgary Flames vann Stanley Cup 1989, med bland andra Håkan Loob i laget. Hjärtat klappar dock för rivalen Edmonton Oilers.

– Jag är släktens svarta får och håller stenhårt på Oilers. Mycket för att jag hade Craig MacTavish som tränare på ett sommarläger när jag var 12 år, skrattar han.

Efter en lovande start på hösten skadade sig powerforwarden.

– Jag spelade bara några matcher i november och en i december, innan allettan drog igång. Det har tagit ett tag att komma tillbaka, men jag känner mig bättre och bättre, säger Zane Jones som svarade för 10 (5+5) poäng på 15 matcher i grundserien.

I söndags gjorde han två mål i 10–3-krossen mot Grums och totalt har det blivit sex (5+1) poäng på 14 matcher efter jul.

– Jag har alltid bidragit med mål och poäng, men också försökt skapa ytor för mina medspelare med mitt fysiska spel. Skönt att få sätta några kassar senast, hoppas att det lossnar nu med tanke på att playoff är runt hörnet.

I kväll väntar topplaget Kristianstad i Skåne.

– Vi förlorade på straffar i Visby. Deras målvakt stod på huvudet då.

Visby Roma har klättrat till sjunde plats i tabellen och är med en match mindre spelad sex poäng efter trean Vimmerby.

– Vi går för tredjeplatsen, men jag tror att vi behöver vinna resten för att klara det. Vi börjar med Kristianstad.

Spelschemat är tajt och laget avslutar med fyra matcher på åtta dagar, innan playoff-spelet drar igång.

– Jag gillar att spela matcher, det är roligare än att träna och påminner mig om tiden i juniorligorna i Kanada.

Så jobbar vi med nyheter
Michael Häglund