– Det gäller att skilja på träningsformen och tävlings-crossfit. Det är vi som är den licensierade klubben, men det finns andra som säger att det de lär ut är crossfit, säger Robin Hedvall, innan han går för att leda ett pass.

Inom sporten crossfit finns en tävlingspyramid där Crossfit Games är den absoluta toppen. Dit tar man sig genom att kvalificera sig via öppna mästerskap. Den som vill till Crossfit Games måste placera sig toppen av de europeiska uttagningstävlingarna.

– Det är en dröm att nå dit en dag, men för att klara det får jag nog sluta jobba, så mycket träning krävs, säger Jennifer Andersson.

Artikelbild

| Övningarna har engelska namn är systematiserade för att kunna jämföras.

Om ansiktet verkar bekant så finns en anledning.

– Jag brukar ju vara ute på ön i uniform, jag jobbar som polis. När jag inte gör det så är jag här och tränar.

Jennifer har en bakgrund som gymnast och tävlingsdansare. Ett SM-silver i dubbelbugg hör till de främsta meriterna, men sedan två och ett halvt år tillbaka är det crossfit som är i fokus. Hon har en förhoppning om att ta sig till de öppna mästerskapen på europanivå, men det är än så länge bara drömmar.

I förra veckan tävlade hon i Falun och kom på femte plats. Yrket gör att hon kan tävla i en särskild polisklass – och där är hon etta i landet. Och fyra i Europa, bör tilläggas.

Artikelbild

| Här står övningarna nedtecknade och med mindre stil, vem som har presterat vilket resultat.

Det har krävts en hel del träning för att nå dit.

– Jag var här i morse och körde ett styrkepass, nu på eftermiddagen är jag här och kör ett intervallpass.

Artikelbild

| Robin Hedvall går igenom övningarna inför kommande träningspass.

Med här menar hon träningslokalen på Österbyväg i Visby. Mellan 170 och 180 tränar på klubben, en handfull ställer upp i tävlingar. Nästa tävling hålls är The battle of Gotland, 28 juli.

Många har dragits till träningsformen crossfit för att det helt enkelt är ett kul alternativ till vanlig styrketräning.

Artikelbild

– Men här håller vi inte på med speglar och går med hörlurar på. Det finns en samhörighetskänsla som jag gillar, säger Robin Hedvall.

I grunden handlar det om att träna mångsidigt och tävla i varierande moment. Inför en tävling skickas momenten ut på torsdagskvällar, dessa ska sen genomföras och resultat ska skickas in innan helgens slut.

Artikelbild

Storföretagen inom sportvaror finns i bakgrunden med sponsring och prispengar på tävlingarna. Filmen ”The Redeemed and the Dominant: Fittest on Earth” på Netflix har gjort sitt för att lansera träningsformen som ny sport.

Men den etablerade föreningsidrotten känner sig inte hotad.

Artikelbild

– Närmare 20 000 gotlänningar är med i en idrottsförening, så nej, säger Bo Ronsten, Gotlands Idrottsförbund.