I judoklubben tränar alla åldrar ihop

Fastlåsningar, kast och fallteknik. Judoklubben har växt till sig under sitt första år och nu är föreningen återigen på jakt efter en större lokal att träna i.

Isac Sjögren får känna på ett standardkast under kvällens uppvärmning.

Isac Sjögren får känna på ett standardkast under kvällens uppvärmning.

Foto: Emil Karlsson

Judo2019-11-21 08:39

Ljudet av judokas (så kallas de som utövar judo) som kastas mot golvet blandas med japanska termer i Tjelvarskolans gympasal. Det är måndag kväll och Visbys judoklubb har träning. 

– Vi flyttade från en lokal i Gråbo i våras, där var vi bara ett kort tag på grund av att det blev för litet för oss, säger Ilse Hammarström som är en av tränarna. 

I dagsläget har judoklubben ungefär 40 aktiva medlemmar som delas in i två träningsgrupper. Först är det dags för nybörjarna och sedan de lite mer erfarna. 

– Vi delar inte upp våra judoka efter ålder utan efter erfarenhet. Det innebär att vi har föräldrar som är här och tränar i samma grupp som sina barn. Det blev roligare så, nu behöver inte föräldrarna sitta på bänken och titta på utan de får också motion och kan spendera mer tid med sina små, säger Ilse. 

Den undre åldersgränsen för att vara med på träningarna är att man ska gå i förskoleklass, någon övre gräns finns inte förklarar Ilse. 

– Man kan hålla på tills man är hundra! I och med att fallteknik är en så pass stor del av judon är det nyttigt för de äldre att ta del av den här kunskapen också.

Senast för några veckor sedan hjälpte judoklubben till med att lära äldre fallteknik på ett evenemang som Region Gotland anordnade under "Trill int ikull"-veckan.

– Innan jul har jag som mål att starta en fallkompetensgrupp på jobbet också. Det är många som trillar och skadar sig i arbetet och då vill vi erbjuda en kurs med fysisk träning för att förebygga fallskador, säger Illse. 

Visby judoklubb är den enda på ön, men andra kampsporter finns det gott om. Sjuttonåriga Isac Sjögren började med judo för ett halvår sedan och höll dessförinnan på med jiu-jitsu.

– Judo är ganska olikt från  jiu-jitsu men jag trivs bra här ändå. Det är mer fasthållningar och låsningar som gäller här och man får varken sparkas eller slåss.

Judoklubben är fortfarande ung, för drygt ett år sedan grundades föreningen och innan dess fungerade en större Stockholmsförening som moderklubb. 2013 gjordes ett försök till att starta en judoverksamhet på Gotland men av någon anledning var det inte förrän Ilse Hammarström plockade upp stafettpinnen som saker började hända.  

– Det var under 2016 som jag började bli sugen på att hålla på med judo igen, jag letade efter likasinnade och hittade Jarmo, Tommy och Stefan. Tillsammans började vi träna och nu är vi egentligen på jakt efter nya lokaler igen för vi bara växer och växer, säger Ilse Hammarström. 

Sedan bildningsmötet har medlemsantalet dubblerats, kanske har Ilses dubbla judo-guld från årets upplaga av Island Games något med det hela att göra?

– Det var väldigt kul att det blev uppmärksammat i media, det skadar ju aldrig att synas. Sedan var vi med på idrottens dag i somras också, då kom det över 300 barn som provade på judo.

– Det blev ju lite uppmärksammat i media här på ön och det skadar ju aldrig att synas. Sedan var vi med på idrottens dag i somras också, då kom det väldigt många barn och testade.

Och resten av klubben är också flitiga på att plocka hem medaljer. Under 2019 har sammanlagt tio guld-, silver- och bronsmedaljer plockats hem. Astrid Nilsson är en av medaljsamlarna.

– Jag började för att jag var trött på att titta på när mina syskon träna judo. Det är kul att tävla fast det är ganska svårt också.

Judons värdegrund

Artighet: Det är att alltid uppträda korrekt.

Hederlighet: Handlar om att hålla det vi lovar. 

Mod: Det är att våga göra det som är rätt.

Respekt: Genom att visa respekt skapas förtroende. 

Självkontroll: Att kontrollera sitt uppförande och sitt humör.

Vänskap: Att skapa en miljö som motverkar mobbing. 

Ärlighet: Att säga vad man tycker utan att såra någon eller tala osanning

Ödmjukhet: Att känna till både sina styrkor och sina svagheter.

Källa: Svenska judoförbundet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!