Fartfylld debut med stjärnor

Japanska världsstjärnor gästade premiären för Gotlands kendoläger. Nu hoppas ledaren Krister Dahlström att evenemanget kan bli en årlig tradition.

Foto: David Skoog

Kampsport2017-08-14 11:00

I slutet av förra veckan intogs Sävehallen av en viss, egenartad kampsport. Den lite undangömda träningslokalen, som dagarna till ära pryddes av en japansk flagga och en svensk dito, längst bak i byggnaden stod då värd för det första kendolägret någonsin på Gotland.

– Förhoppningsvis kommer vi att ha det här varje år. Alla är jättenöjda, och tycker att det har varit ett bra arrangemang i bra lokaler, säger Krister Dahlström, ledare för lägret.

Ljudvolymens kontraster i salen är svåra att försumma. Vördnadsfulla bugningar under djup tystnad varvades med stridsvrål, som vid ett annat tillfälle kunnat ettiketeras med blodtörstig karaktär.

–  Man ska ha iväg hela kroppen när man anfaller, och i det avseendet fungerar ropen som stöd, förklarar Dahlström.

– Bugningarna handlar om att respektera varandra. Japan som helhet är väldigt artigt.

Kendo buntas ofta ihop med mer ordinära kampsporter, men faktum är att skillnaderna är anmärkningsvärda. Förutom att kendo utövas med svärd och robust skyddsutrustning, uppmuntrar sporten ett offensivt tankesätt i en annan grad än sina avlägsna släktingar.

– Det handlar om att man ska attackera. Nybörjare får därför enbart lära sig att attackera, inte försvara, påtalar Dahlström.

Det var inga blygsamma namn som instruerade de entustaisiska deltagarna. Japanerna Ryo Arai och Mitsuru Takekoshi flög till ön för att dela med sig av sina kunskaper och sprida en sport som är betydligt populärare i deras hemtrakter.

–Jag tror att kendo kan vara ett jättebra verktyg för att kommunicera mellan olika kulturer, säger Ryo Arai, som numer bor i Greklands huvudstad Aten.

Takekoshi tillhör världseliten, medan Arai ägnar sig åt att träna kendo på heltid. Under hans aktiva år räknades han också in bland världens främsta utövare.

– När jag tävlade var målet självklart att vinna. Men nu när jag inte tävlar handlar det mer om att förstå andra delar av kendo. Det mest intressanta är att få barn att delta, säger Arai, som finner möjligheten att vara aktiv länge extra fascinerande.

– I kendo är tekniken mycket viktigare än fysiken. Tränar du rätt och kan bevara din teknik kommer du kunna mäta dig med mycket yngre utövare.

Och Arai är imponerad av vad hans nya lärlingar visat.

– Alla tränar väldigt hårt och vill verkligen lära sig. Vissa har gjort väldigt stora framsteg.

Lägret, som inleddes i torsdags och avslutades i går, lade även grund för ett större arrangemang. I december avgörs nämligen kendo–SM i Ica Maxi Arena.

–  Det var skönt att folk fick se att vi är bra på att arrangera sådana här evenemang, säger Dahlström.

Det här är kendo

Kendo är en modern japansk budoart. Ordet "kendo" kan översättas till "svärdets väg". Sportens anor kan spåras tillbaka till samurajerna och deras stridskonst.

En kendomatch pågår i fem minuter, eller tills en de tävlande fått två poäng. Vid oavgjort avgörs matchen i "sudden death", där den tävlande som tar första poängen vinner. Det finns fyra träffområden : huvudet, kroppen, handlederna och halsen. Träff på något av de fyra områdena belönas med en poäng.

I Sverige finns ca 1200 aktiva utövare. I Japan är sporten desto populärare, och samtliga VM-guldmedaljörer i både herr- och damklass har varit japaner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!