Kanalsimmaren nu på torra land i roadracing

Han har simmat i hela sitt liv och genomförde kanalsimningen mellan England och Frankrike 2018. Nu är det nya äventyr som väntar på Robin Cederqvist, roadracing.

1 april 2020 10:56

Kan ni tänka er att simma över Engelska kanalen, en sträcka på 32 kilometer mellan Dover och Calais om man simmar den kortaste vägen. Hörsnebon Robin Cederqvist, 30, simmade loppet i 14-gradigt vatten och det blev inte den kortaste vägen på 32 kilometer utan 55 kilometer genom fält av brännmaneter, dimma och meterhöga vågor, det tog honom 16 timmar och 51 minuter, men han klarade det, en enorm prestation.

– Jag tömde kroppen fullständigt och har fortfarande ganska låg energi sen dess, det är något som saknas i kroppen, men jag ska undersöka vad som fattas. Sista biten var oerhört jobbig, jag var nära att ge upp flera gånger, men fick ändå viljan att fortsätta. Jag kommer knappt ihåg hur jag tog mig iland, jag var helt slut, det var slitigt, säger Robin Cederqvist.

Simningen genomförde han 2018 och han var då den sjätte svensken som lyckats genomföra loppet som har sin början från 1875, ett lopp som kallas simmarnas Mount Everest.

Men nu har Robin Cederqvist klivit upp på land och det är nya utmaningar som väntar, nu han vill ge roadracingen en chans, men simningen kommer ändå att finnas där i bakgrunden.

– Jag har aldrig haft motorcykel tidigare, inte på det viset, jag hade moped när jag var 15 år sen en crosscykel, men det var mest att köra på lite grusvägar hemma, säger han.

Nu är det roadracing med en Suzuki GSXR 1000 och han är inställd på att köra i rookieklassen och endurancelopp i år tillsammans med Jonny Jakobsson och ytterligare en förare.

Det blev några timmars träning i helgen på Gotland Ringtillsammans med Tim Rosvall och Jonny Jakobsson, det var torrt väglag, men kallt.

– Jag har ju ännu en hel del att lära mig. Men Jonny och Tim hjälper mig väldigt mycket med råd och tips. Jonny är min store förebild och idol, det ska bli en ära att få tävla tillsammans med honom, säger han.

Roadracing är en annan värld än simning.

– Jag tycker när man simmade så snurrade det i huvudet om det mesta, men när jag kör motorcykel försvinner vardagen på något sätt, det blir nästan som någon sorts meditation, säger han.

Vad vill du med din mc-satsning?

– Jag vill väl först och främst utvecklas hela tiden och sen får man se hur det går. Målet närmast är väl att köra några tävlingar i SM-serien i rookieklassen för att få se hur man ligger till jämfört med andra rookies, säger Robin.

Så jobbar vi med nyheter
Ulf Jönsson