Kendo är en kampsport med sitt ursprung i Japan. Det är en liten sport i Sverige, men i Japan skolas eleverna i Kendo sedan barnsben. Kampkonsten Kendo klassas som en sport inom kategorin Budo och tävlingsformen bygger på fäktning med bambusvärd.
Krister Dahlström har tränat Kendo i många år nu, och han älskar det. Dahlström brinner verkligen för sporten, kanske ännu mer sedan han grundade Kenseikan (Visby Kendoklubb) för fem år sedan. I dag är han huvudtränare. Det var viktigt för Dahlström att klubben skulle hålla hög klass.
– Vi ville inte bli någon avart på ön som sysslar med konstig Kendo, skrattar han.
– Vi startade en klubb med hög svansföring som vill anordna internationella läger och samarbeta med landslaget, fortsätter Dahlström.
Och nog har de lyckats. Tre år i rad har Gotland bjudit in till kampsportsläger i kendo. Precis som andra år sammanfaller lägret med medeltidsveckan, vilket ger deltagarna möjligheten att även uppleva medeltida tornerspel, knäckäpplen och eldshower under sin träningsvecka.
Lägrets yngsta deltagare är inte mer än sju år gammal, medan den äldsta har hunnit fylla 72. Dahlström berättar att veteranen är en japan som aldrig ger vika.
– Han är hård som fnöske, berättar Dahlström.
– Jag har tränat lite mot honom och han skulle aldrig erkänna att man hugger för hårt, säger Dahlström skämtsamt samtidigt som han berättar att charmen med kendo är att alla kan träna tillsammans.
I forna Japan utövades kendo av en helt annan anledning än den sportsliga. Då hade man rakbladsvassa svärd gjorda av metall istället för bambu och gick in för att döda sin motståndare.
– Ja, det stämmer att man dödade varandra förr, bekräftar Dahlström.
Men i dag ser sporten annorlunda ut. Metall uteslöts och man testade istället ek-svärd, vilka också var för skadliga eftersom materialet är hårt, istället övergick man till bambu som är ett mer luftigt träslag.
När man kommer in i en lokal där kendo utövas lägger man märke till den höga ljudvolymen. Det är både skrik och stamp i golvet som höjer decibelnivån.
– Man skriker och stampar med foten när man träffar sin motståndare. Saknas ett skrik vid träff så får man ingen poäng för träffen, säger Krister Dahlström.
– Skriken blir en del av andningstekniken men symboliserar också kraft, fortsätter han.
Trots att Kendo är en kampsport har det aldrig varit synonymt med självförsvar så som exempelvis boxning, brottning eller karate.
– Det viktigaste är att aldrig ge upp och hålla en koncentration, säger han och fortsätter.
– Kendo handlar mycket om respekt vilket gör att man aldrig skulle dra kopplingen att börja fäktas på stan. Precis som att fotbollsspelare inte går runt och sparkas för att de kan. Kopplingen mellan kendo och självförsvar har aldrig riktigt varit aktuell, avslutar huvudtränare Krister Dahlström.