"Kicken" briljerade på Jeas travrace

Det bjöds på rejält med hästkrafter på Visbytravet i fredags och lördags, när Jea´s Race avgjordes. Ingen av konkurrenterna kunde mäta sig med Christoffer "Kicken" Jacobsson.

2 februari 2019 16:49

Kylan till trots var det gott om motorentusiaster som hade sökt sig till travbanan för att se på tillställningen.

– Det är roligt att det är mycket folk här och att allting har fungerat så bra, säger tävlingens grundare och tävlingsledare Jörgen "Jea" Hellström.

Det är blott den andra upplagan av tävlingen som Jea instiftade år 2016 när han fyllde 70 år. 2017 och 2018 var vädrets makter inte med på noterna och tävlingen ställdes då in. I år kunde den genomföras, sedan den skjutits upp till de första dagarna i februari. 13 bilar till start, varav en från fastlandet.

– För tre år sen så var det 40 deltagare, så det är rätt stor skillnad. Det är en del nytt i regelverket kring hjälmar och utrustning i bilen, kanske är det sånt som spelar in, säger Jea Hellström.

Sträckan som kördes var förlagd till travbanans innerbana, två slingor som båda kördes ett varv/heat.

Baserat på fyra kvalheat tog sig de två bästa vidare till final.

Christoffer "Kicken" Jacobsson var förhandsfavorit och gjorde ingen besviken i kvalet med de bästa tiderna.

I finalen ställdes han mot Jonny Hederstedt, klubbkompis i GMF.

Väl framme vid avgörandet så satsade Hederstedt lite väl hårt, och tappade ett stort antal sekunder jämfört med sina kvaltider.

– Kicken är ju snabb så jag tänkte att jag var tvungen att göra allt jag kan, och det blev lite för mycket tyvärr, säger Jonny Hederstedt som inte var alltför modstulen över det.

– Vi har slitit hela veckan för att kunna komma till start, och att komma till final var toppen. Det har varit en kanonkul tävling.

"Kicken" å sin sida, han sparade det bästa till sist och putsade sin bästa tid i finalen. Därmed försvarade han sin titel i tävlingen, då han stod som segrare även i premiärupplagan 2016.

– Det är alltid roligt med en seger och att försvara en titel, jag får försöka hålla fast vid den här tronen. Det var jättekul att köra och arrangörerna har gjort ett enormt fint arbete med banan, säger "Kicken" Jacobsson.

Efter att ha säkrat segern så valde "Kicken" och Sebastian Johansson att köra en prestigeduell utom tävlan. Johansson, nyss hemkommen till ön från SM i rallysprint, var med och körde utom tävlan under lördagen.

I duellen mot Johansson så visade "Kicken" att han var orubblig denna helg, då han kapade ytterligare en sekund på sin tid från finalen.

– Mot Sebastian kände jag att jag banne mig måste visa vem som är bäst, säger "Kicken" med ett skratt.

Han fortsätter:

– Sebastian är i dagsläget en bättre rallyförare än mig, men på sådana här sprinter kan man fortfarande slå honom.

Efter en problemfylld fjolårssäsong har Jacobsson fått blodad tand igen, och kommer förmodligen tävla en del framöver.

– Inget är spikat, men vi har tänkt att åka till Skåne och sätta igång säsongen där. Om det flyter på där så kan det bli Rally Gotland och några SM-rallyn framöver, säger Christoffer "Kicken" Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter
Jonas Bäckström