KLART: Gotlänningen blir en av landets elitdomare

Gotlänningen Adam Ladebäck har nu fått besked om att han är en av domarna som nästa år får döma i superettan. "Jag är jättestolt", säger han.

28 november 2017 06:45

Adam Ladebäck, 25, gjorde under våren 2007 debut som fotbollsdomare i försäsongsturneringen Payex Cup som arrangerades ute på Traume ip.

Sedan dess har han gjort en medveten satsning på dömningen och nästan tio år senare är det klart att han blir en av landets elitdomare.

– Allt började egentligen som en slump. Jag och några till gick domarutbildningen och samma helg var vi uppe och spelade SM för klubblag med Visby IBK i innebandyn. Men vi åkte ur på lördagen och jag bestämde mig för att åka hem och döma. Det blev en match där och andra matchen blev finalen i cupen mellan Visby AIK och Brommapojkarna, säger Adam Ladebäck om sina två första matcher som domare.

Han kommer att från och med säsongen 2018 var en av huvuddomarna som får döma i Superettan – landets näst högsta serie. För några veckor sedan fick han beskedet och nu är det helt officiellt att han är en av domarna som flyttas upp.

– Jag är jättestolt och väldigt ödmjuk inför uppgiften. Det känns helt fantastiskt att få den här möjligheten, säger Adam Ladebäck.

Var det väntat att du skulle ta steget upp?

– Man vet aldrig hur många platser som det finns uppåt efter en säsong. Det kan finnas vissa år det inte finns någon plats alls och jag visste inte hur många platser det fanns nu. Men jag visste att jag gjort en bra säsong och hade en bra chans, säger Adam Ladebäck.

Vad är den stora skillnaden mellan division 1 och superettan?

– Den stora skillnaden är att det finns utomstående som har lite högre krav på oss. Det finns dem som sänder matchen och vissa har det som heltidsjobb att spela fotboll och gör ingenting annat på sidan av. Det betyder mer i matcherna och ställs högre krav. Men jag är nog den som ställer högst krav på mig själv, säger han.

Hur tänker du kring att alla nu kan se om ditt beslut är rätt eller fel – när alla matcher nu tv-sänds?

– Jag har gjort tre matcher i superettan och inför den första matchen visste jag inte hur jag skulle reagera på det. Men man tänker inte på att det är tv-sänt. Lika många gånger som det kan stjälpa oss, så kan det hjälpa oss i våra beslut. Man får se det som ett hjälpmedel, säger Adam Ladebäck.

Han säger att det är flera ledare som man kan rikta ett tack till. Men att det finns en som sticker ut lite extra:

– I grund och botten finns det många idrottsledare som man vill tacka genom åren. Men mitt allra största tack ska gå till Annelie Blixt som var den som sa åt mig att jag skulle gå domarutbildningen. Det är nog det allra största tacket som jag hittills kan ge, säger Adam Ladebäck.

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid