I år lockar Skate Island konståkningseliten

Skate Island är det konståkningsläger som sedan tolv år tillbaka genomförst under tre veckor i Slite. I år var det tveksamt om det skulle gå att genomföra, men arrangörerna har fått det att fungera.

I Cementa Arena pågår konståkningslägret Skate Island under veckorna 26, 27 och 28. Totalt är det 120 deltagare fördelat på tre veckor.

I Cementa Arena pågår konståkningslägret Skate Island under veckorna 26, 27 och 28. Totalt är det 120 deltagare fördelat på tre veckor.

Foto: Ella Lindvall

Konståkning2020-07-03 19:30

Konståkningslägret Skate Island i Slite har i elva år utbildat och utvecklat konståkare från hela landet, men också andra länder. Det tolfte året skulle bli en utmaning. Dels för att resandet är begränsat, men också att genomföra ett tre veckor långt läger med massor av ungdomar under säkra förhållanden. 

Men arrangörerna har fått ihop pusslet och just nu pågår det tolfte lägret.

– Vi är glada att kunna genomföra ett tolfte läger. Men vi har fått dra ned på deltagare och införa regler kring omklädningsrum och hygien, säger Ingela Strid som är med och arrangerar Skate Island.

– Men vi har alltid haft bordsservering, vilket är bra ur hygienaspekt, fyller Strid i.

Lägret erbjuder isträning och danspass och i år finns det åkare i åldrarna 8-24. 

– Att det är sådan åldersskillnad mellan våra åkare gör att 50 personer inte hänger med varandra. Alla åldersgrupper har olika scheman, säger Ingela Strid.

Men det är också charmen med lägret, menar Ingela Strid.

– Eftersom vi har en sådan bredd på våra åkare så får de som tävlat i VM vara förebilder för de allra yngsta som ännu bär hjälm.
 

Att det inte är möjligt att resa som tidigare har varit både positivt och negativt för Skate Island.

– Vi har en tjej från Schweiz, resten av åkarna är från olika delar av Sverige. Så har vi aldrig haft tidigare. Däremot har vi märkt att det är väldigt många fler högt rankade åkare i år eftersom de inte kan åka på sina utomlandsläger, säger Strid.

Flera kända namn i dans och konståkningsbranchen besöker lägret.

– Vi har riktigt bra tränare som lockar konståkare från många olika klubbar i Sverige, och normalt också i världen, säger hon.

Speciellt lyfter Strid fram dansläraren Mauro Rojas, en balettlärare från Svenska Balettskolan i Göteborg.

– Han kan till och med få små nioåriga killar att tycka balett är fräckt, då har man lyckats tycker jag, skrattar Ingela Strid.

Även gotländska konståkare väljer Skate Island och Cementa Arena.

– Cementa Arena är väldigt speciell. Ishallen blir centrum till skillnad från många andra läger. Här kan vi båda träna, äta och sova, förklarar hon.

– Speciellt första veckan deltar många av Graips egna åkare. Jag har verkligen sett en ökning av konståkningsintresset på ön.

Under tre veckor deltar totalt 120 konståkare och lägret pågår under vecka 26, 27 och 28.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!