Får förlita sig på ouppnådd potential

Ikväll gör Visby IBK debut i Svenska Superligan.

Ikväll gör Visby IBK debut i Svenska Superligan.

Foto: Ulf Jönsson

Krönika2019-09-24 11:33

Det är lika bra att beta av det direkt. Visby IBK förväntas bli ligans slagpåse. Det förefaller media och SSL-tränarna på förhand vara rörande överens om. 

Det anses givet att det i år igen är Storvreta och Falun kommer hålla till i toppen av SSL. Lika förvissade är 12 av SSL-lagens 14 tränare att Visby hamnar sist i SSL-tabellen. Enda undantagen är Jönköpings Mickael Fredriksson som tippar Visby på plats tolv samt nye Visby-tränaren Fredrik Holmgren som, pliktskyldigt kan tyckas, placerar sitt lag på slutspelsplats (åtta). 

Tippande hit och dit i all ära, men det ska ju ändå spelas om det och när det kommer till kritan så mår Visby inte dåligt av att vara nederlagstippade.

Det kan konstateras att det kommer bli underhållande att beskåda herrinnebandy på den högsta nivån på  Gotland den här säsongen. 

Det hade varit önskvärt att se en slagkraftigare och spetsigare upplaga av Visby IBK nu när man tar steget upp, men klubben har inte lyckats förstärka i tillbörlig ordning och jag tycker att laget på pappret var starkare i våras än vad man är nu. Ville Hirvisuo lämnade ett oerhört tomrum efter sig och det har inte kunnat täppas till. Att SSL-rutinerade Adam Kimström hellre håller i fiskespöet än innebandyklubban gör inte saken bättre. Spelarmarknaden må ha varit synnerligen lugn i år och Visby har lidit av det, men mer än så här borde den sportsliga ledningen ha lyckats åstadkomma under silly season.

De senaste fem säsongerna har nykomlingarna i SSL klarat sig relativt väl, endast  tre av tio har åkt ur direkt. Sex stycken har slutat på platserna 9-12, och en nykomling (Växjö 13/14) har tagit sig till slutspel.

Jag ställer mig tveksam till att Visby kan chocka SSL-motståndarna med entusiasm över att få vara med och leka i innebandyns absoluta finrum, men möjligen skulle det kunna plockas en del poäng på initial underskattning från motståndarnas sida baserat på försäsongens brakförluster i Falun och Kalmar. 

Ska man ta något positivt från dessa käftsmällar är det att de fläskläpparna fått läka på försäsongen snarare än att de kom i skarpt läge. Förhoppningsvis fungerar de som läropengar så att man duckar eller parerar när liknande slag delas ut när det står SSL-poäng på spel.

Coachen Fredrik Holmgren kommer in med ett nytt försvarsspel som bygger på man-man. Det finns risk att det inledningsvis kan se naivt och rörigt ut, men får laget de bitarna på plats i rimlig tid hoppas jag att det blir lagets X-faktor som ställer till det för motståndarna och slutgiltigt blir Visbys framgångsrecept. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!