Adam Ladebäck fick göra debut som allsvensk huvuddomare i fjolårets sista omgång, då han dömde Djurgården–Sundsvall på Tele 2 arena. Hans målsättning inför årets säsong var att få döma "någon" allsvensk match under 2019.
Tio omgångar in i årets allsvenska har han passerat det målet med råge, då han redan hunnit döma tre matcher i landets högsta serie.
Den gångna veckan dömde han dessutom två matcher på fem dagar. I onsdags ledde han matchen Elfsborg–AFC Eskilstuna på Borås Arena (1–0), sedan tog han i söndags hand om mötet Sirius–Häcken (3–4).
– Det är jättekul. För två år sedan dömde jag division 1 och var inte missnöjd med det. För varje match jag får i allsvenskan så är jag glad för den. Jag förväntar mig inte att kontinuerligt få allsvenska matcher, utan varje match är en bonus, säger Adam Ladebäck.
27-åringen är en av 23 svenska elitdomare, och har superettan som sin divisionstillhörighet.
– Jag är tävlingsmänniska och dömer såklart helst en allsvensk match om jag får välja, men jag tycker fortfarande att det är lika roligt att döma i superettan, jag går fortfarande på ungdomlig entusiasm även i den divisionen.
Hur pass annorlunda är det att döma i allsvenskan kontra superettan?
– Allting runt omkring, domarnas förberedelser och taktiska genomgångar inför match är likadana. Det som är den stora skillnaden är tempot, profilerna och det runt omkring med mer publik och mediabevakning. Det står mer på spel, helt enkelt.
Ladebäck har fått goda omdömen för sina insatser.
– Det var två matcher av viktig karaktär där de inblandade lagen spelade för att ta tre poäng. Jag tycker att de båda domarteamen har löst uppgiften så som vi förväntas lösa den.
Intervjun görs under måndagen, dagen efter den händelserika tillställningen på Studenternas IP som bland mycket annat innehöll två straffar till hemmalaget och ett rött kort för gästerna.
Utan att kommentera specifika matchsituationer, vilket är i linje med den rekommendation domarna får från sin ledning under säsong, är Ladebäcks känsla god.
– Det pågår fortfarande en analys, jag har inte helt hunnit bearbeta matchen och gått igenom alla olika situationer. Men den spontana känslan är att det inte var domarna som avgjorde utgången i någon av matcherna och det är det som är absolut viktigast när man dömer fotboll.
Det talas ofta i termer om att domaren är som bäst när hen inte syns. Ligger det mycket i det?
– Det gör det, samtidigt som det är en balansgång. Att sträva efter att inte synas kan ibland landa helt fel, ibland ingår det i vår roll att synas och ta beslut för att skydda spelarna. Men det är klart att man som domare är jättenöjd om ingen tänker på vår insats efter matchen, för det är ju ett gott betyg.
Utan att gå in på någon enskild händelse, ställdes du inför svåra beslut i matcherna?
– Det är svårt att säga. Medialt kanske man analyserar två eller tre situationer från en match, medan vi domare kanske går igenom bortåt 20 situationer. På så sätt blir alla matcher svåra.
För Adam börjar en match långt innan avspark och den är likaså långt ifrån över när han har blåst slutsignal.
Normalt tilldelas han en match cirka en vecka i förväg.
– Då har jag och mitt domarteam ett telefonmöte på cirka 15 minuter, där vi pratar om hur vi reser från olika håll i Sverige och hur vi möts upp på matchdagen.
Väl på plats så håller de tre timmar innan matchstart en 30 minuter lång genomgång.
– Där diskuteras spelare, tidigare situationer, hur lagen ställer upp på fasta situationer och trender. Vår roll är att skydda spelarna och om det exempelvis finns en anfallsstjärna i ett lag så kan man ofta se en trend att motsåndarnas backar kommer att ge varsin smäll på den här stjärnan. Det är ett exempel på sånt som vi måste vara vaksamma på.
Under matchen har domarteamet sedan en taktisk genomgång i halvtidspausen.
– Då pratar vi om vad som hänt under första halvlek och vad vi bör vara uppmärksamma på i andra halvlek.
Inom andra idrotter, exempelvis ishockeyn, så får domarna i pauserna information och omdömen utifrån av en domarobservatör. Den vägen har fotbollen valt att inte gå.
– I andra idrotter får man input utifrån, men vi har inte det och vi vill inte ha det. Vi utgår från föutsättningen att alla beslut som vi fattade under första halvlek är korrekta.
Efter att matchen är färdigspelad kommer sedan domarobservatören till domarnas omklädningsrum.
– Då sitter vi under cirka en timme och var och en i domarteamet blir utvärderade av observatören. Då kan det hända att vi också tittar på videoklipp och resonerar kring specifika situationer.
Inom 24 timmar får domarna sedan ett skriftligt betyg från domarobservatören. Ett fylligt och detaljerat material.
– Det brukar vara cirka tio A4-sidor långt.
När hela omgången är färdigspelad får domarna sedan ett sammanställt material från samtliga matcher, med tillhörande videoklipp från utvalda situationer.
– Då hanteras allt. Det kan röra sig om felaktiga varningar, uteblivna varningar, svåra beslut som blev rätt och så vidare.
Insatsen för en match börjar därmed cirka en vecka innan avspark och avslutas åtskilliga dagar efter slutsignal.
– Det är oerhört många timmar som läggs på 90 minuters fotboll.
Av Sveriges för närvarande 23 elitdomare så tillhör tolv allsvenskan. När Adam kan bli en av dessa tolv, och i nästa steg bli en av de sju som är Fifa-domare, vill han inte spekulera i.
– Det är omöjligt att svara på. Jag tillhör Superettan i dag och det är minst tolv framför mig, så vi får se. Men det är ett solklart mål att bli en av Sveriges sju Fifa-domare.
Han betonar vikten av att koncentrera sig på sin närmast nästkommande uppgift.
– Jag håller fullt fokus på superettan. Om jag inte skulle göra det så skulle jag inte hålla tillräckligt hög nivå för att få fler allsvenska matcher. Jag tar en match i taget, oavsett division, och hoppas på att den insatsen ska ge mig en ny match i allsvenskan, säger Adam Ladebäck.