Formstark med ytterligare rekord i sikte

Löparen Fred Grönwall är i sitt livs form. I helgen slaktade han Gotlandsrekordet på halvmaraton, nu har han ytterligare rekord i sikte.

Fred Grönwall är i sitt livs form.

Fred Grönwall är i sitt livs form.

Foto: Malin Stenström

Långdistanslöpning2019-09-18 11:00

2019 har varit succéartat för Roma IF:s långdistansare Fred Grönwall. På maratondistansen har han putsat sitt personliga rekord i både Sevilla och Stockholm. På 10 000 meter likaså, då han i SM-finalen tog sig under 31 minuter. För ett par veckor sedan indikerade han att den goda formen var konserverad då han satte nytt banrekord på Blodomloppet i kraftig blåst. 

När han i söndags ställde sig på starlinjen i Köpenhamns halvmaraton hade han siktet inställt på Joakim Ronstens 32 år gamla Gotlandsrekord på distansen, och visst såg han till att radera noteringen från 1987 med besked. Grönwall tillryggalade de 21,1 kilometerna i Köpenhamn på tiden 1:07:22. 

– Det känns helt fantastiskt, det gick ännu bättre än vad jag hade vågat hoppas på. Jag kommer från en i grunden bra träningsperiod under sommaren, men på grund av mycket arbete inte kunnat få in alla träningspass som jag önskat de senaste veckorna. Så inför loppet var jag inte helt säker på formen, säger Fred Grönwall. 

Tidigt i loppet kände han att eventuell osäkerhet på formen var obefogad och istället infann sig en mycket god känsla. Han avverkade den första milen på cirka 31:40. 

– Redan där kände jag att det nog skulle gå vägen att ta Gotlandsrekordet. Så snabbt har jag aldrig öppnat tidigare, och jag tyckte att jag hade gott om krafter kvar inför andra halvan. Samtidigt visste jag att jag hade en lång kamp framför mig och att det gällde att hålla hjärnspökena i schack när smärtan så småningom skulle komma. 

Han lyckades hålla praktiskt taget samma tempo under andra halvan av loppet.

– Det var en sån dag när jag kunde pressa mig själv hela vägen. Jag var väldigt nöjd när jag kom in på upploppet och spurtade mot mållinjen och kände att det hade gått vägen. Det här Gotlandsrekordet har stått sig i 32 år, sedan jag var en liten knatte. På en sån här distans, som det är många på Gotland som tävlar på, så känns det fantastiskt att skriva in sig i historien.  Det känns också som att tiden kan stå sig ett bra tag, att den kommer bli ganska svårslagen. 

Rekordtiden är en bättring av hans tidigare personbästa med en minut och 17 sekunder. 

– Det är helt fantastiskt. Från 2017 till 2018 så putsade jag mitt personbästa med 18 sekunder, till tiden 1:08:39. I sommar har det lossnat ordentligt, jag har fått otroligt bra kapacitet. Sedan är banan i Köpenhamn tacksam, det bidrar också. 

Vad är nyckeln till den praktform du befinner dig i?

– Jag skulle säga att det är hög grad av träningsdisciplin under lång tid. Jag lever ett ganska speciellt liv, det är ett projekt som måste byggas under ett antal år för att få till den träning som behövs. Det har varit nyckeln för mig.

För att kunna göra det krävs det att kroppen hålls fri från skador?

– Ja precis. Man har alltid småskavanker, men det gäller att balansera kroppen så att de inte går över till att bli riktiga skador. Där har jag bra hjälp av naprapaten Björn Garvén i Visby. 

Närmast väntar Lidingöloppet för Fred Grönwall, i slutet av september. 

– Där har jag 1:47:30 som bästa notering, nu är mitt mål att springa under 1:45:00 och vara topp 10 totalt.

Huvudmålet för återstoden av 2019 är Valencia maraton. 

– Där hoppas jag göra en tid som gör att jag kan kvalificera mig för framtida landslagsuppdrag. Jag vill väldigt gärna representera Sverige på ett internationellt mästerskap och då är det EM som ligger närmast till hands. Det, tillsammans med en SM-medalj på maraton är mina långsiktiga mål, säger Fred Grönwall.

undefined
FAKTA

Namn: Fred Grönwall

Ålder: 38 år

Yrke: Fabrikschef på Cementa

Personliga rekord (i urval): 10 000 meter 30:57.1 (SM 2019), Halvmaraton 1:07:22 (Köpenhamn 2019), Maraton 2:24.09 Stockholm 2019).

Har du några tvångsmässiga vidskepligheter för dig inför ett lopp?
– Jag är manisk med skosnörena, kollar dom säkert fem gånger innan start. Det är en ritual att nästan knyta trippelknut och att spänna dom så hårt att jag knappt får av mig skorna efter målgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!