"Det är en fasansfull smärta att gå igenom"

På lördag går startskottet för världens tuffaste skidtävling Nordenskiöldsloppet. Den 51-årige stålmannen Fredric Dahlgren har varit med förr och vet precis vad som väntar.

Fredric Dahlgren är redo för vad som komma ska på lördag. En mental och fysisk prövning utöver det vanliga.

Fredric Dahlgren är redo för vad som komma ska på lördag. En mental och fysisk prövning utöver det vanliga.

Foto: Ulf Jönsson

Längdskidåkning2021-03-25 19:56

22 mil på skidor med en klättring på 1900 höjdmeter under 30 timmar. Det är vad som krävs för att genomföra Nordenskiöldsloppet från Jokkmokk till ÅrreNjarka och tillbaka.

Ett dygn där kroppens fysiska färdigheter ställs på sin spets och den ena mentala barriären efter den andra ska bestigas.

Svaide-Romas Fredric Dahlgren, 51, gör sin fjärde start i loppet. Två av dessa har han fått bryta.

En gång har han klarat det, men då var banan bara 20 mil.

– Jag vill se om jag har den mentala biten att klara av det här. Det har varit ett tufft år för många med corona och jag kände att jag behövde en utmaning. I år är det en mental resa.

Kroppen har aldrig varit i bättre skick när han står på startlinjen lördag morgon klockan 5.

– Jag vet att det börjar kännas efter tre mil och att jag kommer att vara trött efter fem mil och förmodligen vara helt slut efter nio mil, så jag intalar mig själv att det är en fördel att jag gjort det tidigare, säger han och fortsätter:

– Du går in i dig själv i mellan 20-30 timmar och under den tiden ploppar det upp många tankar i huvudet. Jag vill se om jag kan överbrygga all smärta och alla tankar du har. Det kan komma tio tankar på en minut och så ska du brottas med det i 24 timmar.

Sedan följer det fysiska med på köpet och det är bara att hoppas att kroppen håller så länge som möjligt.

– Du kan få blåsor i händerna och att den ligger och skaver varje stavtag och du kanske gör ett stavtag varannan sekund eller om du får lite kramp i en muskel så måste du muskulärt spänna dig mer när du ska upp för backarna. Det är en fasansfull smärta du ska gå igenom och övervinna. Den går inte över innan du är i mål. Jag brukar säga att det är hundra gånger värre än vad du föreställer dig att det ska vara. 

undefined
Årets upplaga av långloppet blir en nedbantad version med främst elitåkare.


Det handlar också om taktik att lägga upp sitt lopp på rätt sätt.

– Du kan aldrig tänka 22 mil framåt. Säg vid vändningen då kan du inte tänka att du har elva mil kvar för då blir det en mental käftsmäll, utan jag bryter ner det i mindre beståndsdelar och försöker förbereda mig på vilka tankar som kommer att komma.

Om du fixar det, vad skulle det betyda?

– Det skulle vara uteslutande en mental seger och bra att veta att jag klarade det. Tiden eller milen är inte det viktigaste utan det mentala. Det skulle vara jätteroligt.

Förutsättningarna som längdåkare på Gotland är knappast de bästa. Mycket rullskidor blir det längs med Toftavägen.
Förutsättningarna som längdåkare på Gotland är knappast de bästa. Mycket rullskidor blir det längs med Toftavägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!