Det hela började som en idé i den lokala löpargruppen Gotland Trail Run på facebook. Initiativtagaren Mikael Öhman är en av få personer på Gotland som har sprungit 100 miles, 161 kilometer. Så sent som i höstas sprang han det beryktade ultraloppet Kullamannen i Skåne.
– I gruppen pratade vi lite löst om att det vore skoj att testa här på Gotland. Annars måste man åka till fastlandet, men vi har förutsättningarna för att göra det här, säger Mikael Öhman.
Sagt och gjort. Ett evenemang skapades där facebookgruppens medlemmar bjöds in och VOK-stugan är bokad helgen 9-11 mars. Intresset har så här långt varit stort, tycker Mikael Öhman.
– Hittills har ett 20-tal anmält att de ska springa och ytterligare ett 40-tal som anmält att de är intresserade.
Den variant av ultralopp som planeras kallas för "Backyard Ultra", där löparna springer ett varv i timmen på en specifik bana. Den tilltänkta slingan vid VOK-stugan är 6 709 meter lång.
En faktor som kan påverka evenemanget är väderförutsättningarna i mars månad. Om det är snö så skjuter man på evenemanget till ett senare tillfälle, när underlaget åter igen lämpar sig mer för löpning än skidåkning.
Mikael Öhman hoppas att det ska bidra till att fler får blodad tand och finna tjusning i att löpa väldigt långt.
– Det är inte tänkt främst som en tävling, utan mer för att man ska få prova på. Grundtanken är att alla ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar, man springer så länge man tycker att det är kul.
För de som har förutsättningarna och motivationen uppe, kan loppet komma att pågå i ett helt dygn.
– Det är lite av en magisk milstolpe att springa 100 miles (161 kilometer). Jag tror att vi bara är två stycken här på Gotland som har gjort det hittills. Ska man få ihop 100 miles på ett backyard lopp så får man hålla på i bortåt 24 timmar.
Vad är charmen?
– Det är en sjukt häftig upplevelse att ta sig i mål, att genomföra det man föresatt sig att göra.
Vilken är den största utmaningen när man springer så här långt?
– Att hantera tröttheten, dels fysiskt men kanske framför allt mentalt. Det kräver vilja att fortsätta när man exempelvis har varit igång 15 timmar, man är ensam med pannlampa mitt i natten och man vet att man har tio timmar kvar, säger Mikael Öhman.