Det goda arbetet fortsätter

Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO var en av deltagarna på seminariet om "Det goda arbetet i en ny tid".

Berit Müllerström, andre vice ordförande i LO var en av deltagarna på seminariet om "Det goda arbetet i en ny tid".

Foto: Erik Fransson

Ledare Gotlands Folkblad2019-07-03 05:00

På sin kongress 1985 tog fackförbundet Metall beslut om att påbörja "Det goda arbetet". Tanken var att utveckla metallarbetsplatserna och de anställda samtidigt som det skulle ge högre lön. Fack och arbetsgivare skulle tillsammans skapa en arbetsorganisation som utvecklade medarbetarna i arbetet, som människor och lönemässigt, samtidigt som produktionen förbättrades.

Liknande arbetssätt har fler fackförbund anammat med varierande grad av framgång. Själv kom jag i kontakt med "Det goda arbetet" under min tid som ombudsman. Jag hade då svårt att se hur någon egentligen skulle ha något emot bra arbetsplatser, men många arbetsgivare jag var i kontakt med hade inte tillräckligt med resurser för att driva igenom så pass stora förändringar.

Nu har LO börjat arbetet med ett program om ”det goda arbetet i en ny tid” vilket presenterades på ett seminarium under gårdagen. Och en ny tid är det. Den tidigare frågeställningen ”hur ska jag orka arbeta fram till min pension” är än mer aktuell. Vi har redan i dag en segregerad arbetsmarknad där kön och klass spelar roll. Den utveckling vi sett inom bland annat industrin har lett till att många industriarbetare fått bättre arbetsmiljö, men värre är det för de kvinnodominerade branscherna. Hur ska de som redan i dag har svårt att arbeta till 65 kunna jobba ännu längre och dessutom få en pension de ska kunna leva på. Jämför man dessutom arbetares arbetsmiljö med tjänstemännens arbetsmiljö så är det stora skillnader. Arbetare i LO-branscher har sämre arbetsmiljö än tjänstemän oavsett kön.

Hur kan man ge kvinnor i exempelvis omsorgen bättre arbetsmiljö och bättre villkor? Kommuner och regioner dras med stora ekonomiska problem och framtiden ser allt annat än ljus ut. Vi vet att vi blir fler barn och äldre och att de äldre blir allt äldre, samtidigt som antalet personer i arbetsför ålder minskar. Färre ska ta hand om fler. Om det inte händer något radikalt kan vi se en framtid där välfärdsarbetare lyser med sin frånvaro.

Men det finns hopp bara arbetsgivare är beredda att ta till sig informationen. Redan i dag är det dyrare att ha en dålig och krävande arbetsmiljö än en bättre. Höga sjuktal är ingen ekonomisk vinnare, vilket borde kunna få upp arbetsgivares ögon. Men det finns fler fördelar med bra arbetsplatser.

Det internationella forskningsprojektet ”Quality of jobs and innovation generated employment outcomes” (QuInnE) har sedan 2015 bedrivit forskning hur innovation, arbetskvalitet och anställningsform samspelar. Forskarna har kommit fram till att god arbetskvallitet och innovation går hand i hand. Arbetsplatser där medarbetarnas erfarenheter tas till vara, där nya idéer prövas, de arbetsplatserna utvecklas bättre än motsatsen. I QuInnE har man även upptäckt att arbetsplatser där ny teknik eller nya arbetsmetoder använts för att effektivisera, mot alla odds, ökat antalet anställda.

Här finns dagens svar på framtidens rekryteringsbehov. Skapa bara en attraktiv arbetsplats där medarbetare och chefer samarbetar för att utveckla verksamheten. En arbetsplats där de anställda trivs och känner sig trygga både för dagen och inför framtiden. Då kommer också rekryteringen att lösas då fler vill tillhöra det vinnande konceptet. Hör ni det arbetsgivare: Bäst arbetsplats vinner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!