Fredrik Melin, Lojsta, har tagit silver i lerduveskytte i Island Games både 2017 och 2019, och blev femma i SM 2019 i olympisk skeet. Efter framgångarna i Island Games 2017 ville han växla upp träningen och började träna i simulator hemma.
– Men den jag hade då var inte tillräckligt bra helt enkelt. När man skjuter lerduvor är det mycket känsla, och får man inte rätt känsla så lär man sig inget. Du ska lära dig reflexmässigt och det gör du bara om hjärnan tror att det är precis som i verkligheten, säger Fredrik Melin.
Fredrik Melin, som är programmerare och uppfinnare, gav sig själv utmaningen att bygga den perfekta simulatorn.
– Jag ville bygga en simulator där det är lika lätt att missa som i verkligheten. Jag insåg ganska snart att då är vi precis på teknologins gränser för vad man klarar av i dag. Lerduveskytte är så extremt snabbt att det var precis att tekniken klarade av att få det så bra som jag ville ha det. Det hade inte gått för ett par år sedan.
Simulatorprogrammet Trueclays tog ungefär ett år att utveckla och sedan början av 2020 finns det på marknaden.
Det finns flera fördelar med simulatorträningen, menar Fredrik Melin. Dåligt väder är inget hinder, det går lättare att mängdträna, har man väl simulatorn kostar det inget och man slipper ömmande axel. Simulatorn tar även hänsyn till distraktioner, som ljud från andra skyttar, fragment från trasiga duvor och vindförhållanden. Dessutom kan man studera varje skott efteråt och snabbare lära av sina misstag.
Samtidigt som Fredrik Melin testade simulatorn, fick han dessutom väldigt mycket träning.
– Jag accelererade enormt. Från att vara en medioker skytt blev jag riktigt bra och kom femma i senaste SM.
Som testpanel har Fredrik Melin haft en grupp nybörjare och en grupp erfarna skyttar som han tränar med regelbundet.
– Nybörjare kan skjuta upp till 300 skott på en kväll utan att få ont i axeln, och verkligen få nöta in hur man ska göra. När de sedan har kommit ut till skjutbanan så har det gått riktigt bra, faktiskt.
I dag finns Trueclays både på den svenska och internationella marknaden. Totalt har sex simulatorer sålts till både klubbar och privatpersoner som tränar på elitnivå.
– Det finns ett enormt intresse internationellt, både från toppskyttar och klubbar, säger Fredrik Melin.