Mellanår för ”Kicken” när AN-trofén inleder säsongen

På lördag är det säsongspremiär för rallyfolket på Gotland när den första deltävlingen i AN-trofén körs i Hejde. För Christoffer Jacobsson, Gotlands MF som vunnit tävlingen fem gånger blir det dock ett mellanår.

12 april 2019 15:12

Fjolårsvinnaren i 2wd, André Ekström kommer dock inte till start, efter fjolårssegern la han ner sin rallykarriär.

Innan fjolåret så hade Christoffer ”Kicken” Jacobsson prenumererat på segern i AN-trofén.

– Det blev ju ingen seger ifjol, men innan dess har jag vunnit 2013, -14, -15, -16 och 2017, men i år kan det bli svårt eftersom jag inte har någon egen bil, säger han.

Årets säsong räknar han med att det blir en mellansäsong, med tanke på att han inte har någon egen bil att åka med.

– Det har varit på gång i flera år att jag skulle hitta på något och i år fick jag bilen såld, jag fick det jag ville och då var det bara att passa på när tillfälle gavs, säger han.

Nu har han nya stora planer på gång, ett spännande projekt väntar.

– Det blir en Ford Fiesta igen, den kommer att gå i nya grupp H, de gjorde om reglementet ifjol. Så det blir med en 2-liters motor på cirka 270 hästkrafter, 6-växlad låda och en lite annan hjulupphängning. Sen blir den lite bredare och tuffare, kommer att se ut som den fyrhjulsdrivna R5:an. I SM kommer jag att gå upp en klass till den trimmade 2wd-klassen, säger han.

Men det blir ingen premiär med den bilen på lördag.

– Nej, om allt fungerar och inget strular så ska den kunna vara på hjul i höst annars får vi sikta in oss på nästa säsong. Det ska bli riktigt kul, säger han.

På lördag kommer han att köra lånad bil.

– Jo, jag ska dela med hyresvärden, Tobbe Pettersson. Han har startnummer 9 och jag nummer 20, det ska nog gå bra, säger han.

AN-troféns initiativtagare Bert och Birgitta Norrby som startade tävlingen till minne av sin son Andreas Norrby har hållit i AN-trofén sen 2012, med hjälp av många andra förstås, men till i år ville Bert trappa ner sitt arbete med tävlingen och nu är det Anette Westöö och Jane Erixon och som tagit över.

– Vi kommer att köra tre deltävlingar i år, det blir en lite ny sträckning i Hejdesprinten. De kommer att köra en fyra kilometerssträcka två gånger, säger Anette Westö.

42 förare är anmälda till tävlingen där 2wd-klassen är störst med 23 ekipage, grupp F har fem deltagare och sen är Jonathan Nyberg ensam i ungdomsrally och och Tomas Johansson ende startande i 4wd.

10 augusti körs deltävling 2, Norrsprinten och sen avslutas det med Stenkumlasprinten 5 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
Ulf Jönsson