Mike Beharrell har hockeyn i sitt DNA

I kväll inleds Allettan. Med hårt jobb ska coach Mike Beharrells manskap motbevisa den skeptiska "expertisen" och ta sig till playoff. Om inte annat för hemfridens skull hos Beharrells.

28 december 2015 11:00

Sverigevistelsen för Mike Beharrell med familj inleddes 2007. Föga anade han då att de skulle vara kvar i dag och snart vara svenska medborgare.

– Vi såg det som ett spännande äventyr som skulle vara i sex månader, en rolig livserfarenhet. Men nu har det gått åtta år sedan dess, säger Beharrell med ett skratt och fortsätter:

– Det ångrar vi verkligen inte.

Flytten till Gotland och Visby Roma ångrar han sannerligen inte heller.

– Det finns många fantastiska personer som verkar i den här klubben. Styrelsen skapar en väldigt god och sund atmosfär. Hittills har det varit toppen. Att vara här är som att komma hem. Det är skönt att bo på en ö och alltid ha nära till vattnet, jag har åkt färja hela mitt liv.

Beharrell är född och uppvuxen på Vancouver Island. Han kommer inte från någon utpräglad hockeyfamilj, men som kanadensare har han det ändå i sitt DNA.

– Allt handlar om hockey, dygnet runt året om.

Beharrell förespråkar en rak och tydlig ledarstil. Möjligen inspirerad av sin hockeyintresserade hustru.

– Spelar vi dåligt så får jag verkligen höra det av min fru. Jag brukar skämta om att när laget spelar dåligt får spelarna skäll av mig i tio minuter efter matchen, medan jag får stå ut med det i flera dagar efteråt där hemma. Hon är en passionerad supporter, säger 45-åringen med ett leende.

Hans spelarkarriär ledde till ett collegestipendium på University of Victoria. men sedan tog det slut.

– Jag var begränsad som spelare, mer grovjobbare än målskytt.

Som 23-åring tog han sina första steg som tränare då han hjälpte en vän som hade hand om ett knattelag med barn i femårsåldern. Inspiration till att satsa vidare inom tränaryrket kom på ett annorlunda vis.

– Jag träffade på en tränare i ett annat knattelag som var en total skitstövel. Han betedde sig katastrofalt mot småttingarna och fick dem ständigt att börja gråta. Det tände en gnista hos mig att lära mig så mycket som möjligt för att hålla personer som honom borta från tränarrollen. Det är oerhört viktigt att barn och ungdomar får rätt rådgivning och vägledning.

Han avancerade till Hockey Canadas Program of Excellence för tränare och var assisterande coach i Nanaimo Clippers, i den kanadensiska elitjuniorligan British Columbia Hockey League.

– Det är en hockeyfabrik. NHL-spelare som exempelvis Jason Garrison och Tanner Glass spelade i Nanaimo.

Första delen av säsongen är avklarad för Visby Roma. Med start i kväll övergår transportsträckan till ett 14 matcher långt race om en playoffplats.

– Nu handlar det om att vi ska vara ordentligt förberedda. Med det sagt ska vårt fokus ligga främst på vad vi ska uträtta snarare än att stirra oss blinda på de andra lagen. Är vi förberedda när pucken släpps och gör jobbet under matchen spelar det ingen roll vad de andra gör, säger Beharrell.

– I de andra lagens ögon är vi en underdog, ingen utifrån verkar förvänta sig att vi ska uträtta något i Allettan. Great, vi ska visa att vi är en underdog som hugger tillbaka. Jag är säker på att vi tar oss till playoff.

Motståndare som tar för lätt på gotlänningarna ska bli uppätna.

– Jag vet vad vi är kapabla till. Med rätt gameplan och hårt jobb kan vi slå samtliga lag i den här serien. Se på matchen mot SSK borta (vinst 3–2).

En fin skalp som saknade betydelse för tabellen?

– Säg det till de 23 SSK-spelarna som låg under med ett mål när sju minuter återstod. Jag garanterar att den inte var betydelselös för dom, de gjorde allt i sin makt för att vända på matchen.

Är truppen tillräckligt bra och djup?

– Nästan vilken trupp som helst är bra nog om man inte spelar som individer. Lagen vi ställs mot har en större spelarbudget, men hårt jobb slår alltid talang om talangen inte jobbar hårt.

Behöver ni något nyförvärv?

– Det vi behöver är lite tur, god hälsa och bra målvakter. Stämmer de tre sakerna så klarar vi oss fint.

Rasmus Dahlberg-Karlsson och Emil Wahlberg saknas sedan tidigare på obestämd tid, men inför kvällens bortadrabbning mot Huddinge är Andreas Gröndahl tillbaka från sin höftskada.

– Det kommer bli en tajt match. Lagen känner varandra väl, säger Mike Beharrell.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa