Främjar det fysiska och psykiska välmåendet

Korpen Gotland har omkring 800 medlemmar som tillhör en riskgrupp. Tack vare snabba anpassningar av sina anläggningar och en omställning av verksamheten har de kunnat hålla sina seniora medlemmar aktiva under ett prövande halvår.

Ett pass vattengympa i det 33-gradiga vattnet. Korpen Gotland har varje vecka ett hundratal pass i Hemse, Slite och Visby.

Ett pass vattengympa i det 33-gradiga vattnet. Korpen Gotland har varje vecka ett hundratal pass i Hemse, Slite och Visby.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Motion & hälsa2020-09-12 10:17

I korpens bassäng på skarphäll i Visby pågår vattengympan ledd av instruktören Gunilla Lauström samtidigt som Korpen Gotlands verksamhetschef Marie Flodman visar runt. Deltagarantalet har sedan början av mars reducerats och behörigt avstånd hålls mellan deltagarna.

– Viruset vill ha kall och lätt luft. Varm och fuktig luft är tätare, vilket gör att bassängmiljön är bättre och försvårar smittspridning. Vattenredskapen tar vi inte upp och spritar för då skulle kemin i poolen förstöras. Kloret i bassängen sköter istället den biten för oss, förklarar Marie Flodman.

Korpen Gotlands verksamhet omfattar över 100 pass på schemat varje vecka i Visby, Hemse och Slite. 

– Och då är inte lagidrotterna inräknade. Sedan är inte alla pass bokningsbara eftersom det finns fasta grupper. 

 Korpen Gotland har cirka 2500 medlemmar. 800 av dessa befinner sig i riskgrupp. 

– Det är viktigt att de inte slutar komma hit, statistiken visar hur mycket längre man lever om man aktiverar sig i hög ålder. Vidare är det här en trygghet för många av våra seniora medlemmar. 

När coronaviruset slog till kom Korpens riksorganisation snabbt med tydlig information och direktiv för att anpassa verksamheten runtom i landet så att den kunde fortgå.

– Vi har en stor andel människor där träningen hos oss är den enda smärtlindringen som hjälper för dem. 

Hur utmanande var det att corona-anpassa och ställa om verksamheten?
– Till viss del har det faktiskt skött sig självt med att en del glada motionärer stannat hemma, vilket underlättade anpassningarna och att det blev lättare att göra plats för de som går hit för smärtlindringen. Sedan har våra medlemmar verkligen visat ansvar och följt de anpassningar vi har gjort här på anläggningen, till exempel rutiner för våra trånga passager och systemet vi har för att inte vara för många i omklädningsrummen. 

Gällande omklädningsrummen strävas det efter att de inte ska vara fler än maximalt tre åt gången. Det självkontrolleras med hjälp av en tavla med magneter på dörren, så att det tydligt syns hur många som nyttjar det.

För Korpens glada motionärer så startades corona-anpassad utomhusträning i Tallunden på initiativ av Susanne Rosengren. 

– Hon påtalade risken med att folk kommer bli stillasittande. Den utomhusträningen är fortfarande igång. 

De som fortsatte med sin smärtlindrande träning kände ändå i flera fall hur de dömdes av andra som ansåg att de borde stanna hemma. 

– Många som kommer hit för smärtlindringens skull upplevde skam över att de kom hit och tränade, och det är nog det jobbigaste. Vattenträningen möjliggör en rörelsefrihet för dem och det är jätteviktigt för dem att komma hit för att tillvaron i övrigt ska fungera. 

Marie Flodman sticker inte under stol medatt det är svårt att få verksamheten att gå ihop ekonomiskt. 
– Det har varit utmanande. Som ideell förening tar vi inga överpriser och vi har inga marginaler. Vi fyller en så pass viktig funktion så vi måste bara se till att det fungerar. Men sett till det är jag besviken över att det inte har funnits några resurser för att bibehålla seniorernas aktiviteter, alla bidrag går till barn och ungdomar. Det här behövs, skulle vi stänga så skulle vårdcentralerna fyllas direkt med seniorer. Allt handlar om glädje och välmående, fysiskt och psykiskt, säger Marie Flodman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!