Klubbar ska bli kompisar i naturen

Idrottsrörelsen ska gå före för att locka nya grupper utomhus. Tio gotlänningar vana att vistas i skog och mark ska utbildas till naturkompisar.

Naturkompis är namnet på Bo Ronsten och RF-Sisu Gotlands nya projekt för att via öns idrottsföreningar locka nya grupper utomhus, men också aktiva i föreningslivet på Gotland.

Naturkompis är namnet på Bo Ronsten och RF-Sisu Gotlands nya projekt för att via öns idrottsföreningar locka nya grupper utomhus, men också aktiva i föreningslivet på Gotland.

Foto: Henrik Radhe

Motion & hälsa2021-04-26 16:16

Gotländsk föreningsidrott har påverkats hårt av pandemin. Men det finns ljusglimtar. Året 2021 är utsett till friluftslivets år och redan i höstas sökte RF-Sisu Gotland medel till ett projekt som ska locka fler till utomhusaktiviteter.

– I början av februari fick vi besked att vi får de pengar vi sökt, 200 000 kronor, säger distriktsidrottschef Bo Ronsten och berättar att riktlinjerna för projekt Naturkompis just nu håller på att dras upp.

Tanken är att pengarna, statliga medel via organisationen Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket, ska täcka inköp av utrustning som tält, liggunderlag och vad som behövs för att laga mat under den gotländska himlen.

Basen i projektet är idrottsföreningar som ändå vistas utomhus. Det kan handla om exempelvis cykling, orientering eller hästsport. 

– Just nu rekryterar vi samarbetspartners, där Friluftsfrämjandet är självklara att knyta kontakter med, säger Bo Ronsten.

Parallellt med att knyta upp föreningarna rekryterar Sisu Gotland lämpliga eldsjälar med stor vana att vistas utomhus. De ska erbjudas pedagogisk utbildning för att bli naturkompisar och värdar för de som är mer ovana.

– Vi har ett antal som har sträckt upp handen och sagt att man är intresserad, säger Bo Ronsten och menar att det är viktigt att de totalt tio naturkompisarna har förmåga att entusiasmera andra.

För den gotländska idrottsrörelsen kan projektet vara ett sätt att locka helt nya grupper till sig, menar Bo Ronsten.

– För många som vill må bra och upptäcka sig själva är upplevelser och ledare mer intressant än tävlingslogiken. Den lockar inte alla, även om många tycker att det är nerven i idrottslivet, säger han.

Målet är att den utrustning som ska köpas in blir så mycket använd som möjligt.

– En tanke är att den ska finnas på fritidsbankerna i Visby och i Klintehamn. Ett annat alternativ är att vi bygger något kring VOK och Svaide, där orienteringsklubbarna får vara med. Ett tredje alternativ är att göra något kring vandringslederna för att kunna bo utomhus, säger Bo Ronsten.

Pandemin har fått fler att vistas utomhus och projekt Naturkompis, menar han, ligger väl i tiden.

– Vi ska sänka trösklarna för att vistas utomhus i skog och mark. Vi har målgrupper som inte känner sig bekväma med det och grunden i vår idé är att få igång de tio naturkompisarna som tar med sig grupper ut med bra utrustning och grejer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!