Skogsholmsbanan vid gamla soptippen i Visby har legat under nedläggningshot under många år. Sluttäckningen av gamla Visby deponi har försenats och när eller om det är slutåkt på banan återstår att se.
Om banan skulle försvinna skulle det dock vara ett slag mot den biologiska mångfalden. Det menar forskaren Nils Ryrholm, professor i biologi vid Högskolan i Gävle som arbetar med att gynna biologisk mångfald i infrastrukturmiljöer.
– Sandmark, likt den vid motorbanor, håller ofta en högre andel hotade arter. Överallt där det finns en störning som i det gamla jordbrukslanndskapet så har vi värdefulla floraområden – och därmed en rikare insektsfauna, säger han.
Nils Ryrholm har arbetat tillsammans med Svemo (Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet) i över tio år med att ta fram skötselplaner till föreningar och länsstyrelser runt om i landet.
– Jag har själv varit vid gamla soptippen i Visby och tittat och där vore det mycket gynnsamt att göra någonting för mångfalden, konstaterar han och fortsätter:
– Faktum är att motorklubben som kör där nu redan gynnar mångfalden genom att de bevarar den unika miljön där unika arter trivs, säger han.
Bristen på öppna sand- och markytor är på sikt ett hot mot den biologiska mångfalden eftersom flera växter och olika hotade arter håller på att försvinna ur ekosystemet.
– Gamla soptippen har en intressant flora och en intressant fauna. Hade soptippen varit en "vanlig" igenvuxen plats hade de här unika arterna inte funnits där. Det skulle vara direkt kontraproduktivt att stänga ned motorbanan för dessa hotade arter, konstaterar han.
Michael Bäckström är ordförande i Gotlands Motorcykelförbund och välkomnar en utredning för att se om man vidare skulle kunna gynna den biologiska mångfalden.
– Jag har förstått att crossbanor generellt bidrar men inte just vår bana. Det är såklart något vi är intresserade av att titta vidare på, säger han.
Nils Ryrholm, som besöker Gotland om två veckor, välkomnar både Gotlands MF och Länsstyrelsen på Gotland att genom Svemo och honom se på möjligheterna att ytterligare kunna gynna faunan vid soptippen och möjligen även andra motorbanor på Gotland. Nyligen planterade Hols crossbana utanför Alingsås ängsgräs vid kanterna av sin bana för att skapa en fristad för bin och humlor inom projektet.