Samlingen med den obligatoriska flaggenomgången är avklarad och gänget sätter av till fots för lite uppvärmning. Sedan är det dags att sätta sig på crosscyklarna och komma iväg på den första träningsvändan för dagen.
Det är lördag förmiddag och på Skogsholms motocrossbana innebär det crosskola i GMF:s regi. Drygt ett 20-tal barn med föräldrar är samlade den här lördagen. Deltagarantalet har stigit successivt de senaste åren, och vissa lördagar är uppemot 30 deltagare i åldern 5-15 år igång samtidigt under drygt två timmar.
– Det har fungerat bra under coronapandemin, vi är hela tiden utomhus och det är inga problem att hålla avstånd, säger Jesper Cederlund som tillsammans med Georg "Jojje" Arenvi och Anders Malmros håller i trådarna.
Det är övervägande killar på crosskolan, men sexåriga Freja Dahling är en av tjejerna som utgör ett piggt undantag. Hon började köra när hon var fyra år.
– Det roligaste är att det går fort, säger Freja Dahling.
En sak hon tränar på är hur armarna ska hållas när hon kör.
– Man ska hålla ut armbågarna så här, då blir det lättare att styra, säger hon och visar sittandes på cykeln.
Freja har som mål att bli lika duktig som storebror Aron, 10 år.
– Ja... Men jag ska bli bättre.
Sedan åker hjälmen, glasögonen och handskarna på.
– Det är skönt att det är varmare nu, då fryser man inte om händerna, konstaterar hon nöjt innan det bär av.
Freja tillhör grupp 1 som tränar på grunderna på banans nedre del.
– Tidigare var crosskolans fokus på att lära nybörjarna det allra mest grundläggande och sen fanns det ingen vidareutbildning. Nu har vi delat upp det i fler grupper så att det finns mer avancerad nivå också, berättar Jojje Arenvi.
Crossskolan är öppen upp för upp till 85 cc och man behöver ha sin egen crosscykel.
– MHF Ungdom i Slite har en jättebra verksamhet med utlåningscrossar, för steget innan crosskolan. Ska man vara med i crosskolan så behöver man ha sin egen cross, vi har tyvärr inga utlåningsmöjligheter. Så om man är sugen att prova på men osäker på att ta steget att köpa en cross direkt så kan man göra det där, säger Jesper Cederlund.
I grupp 1 lär sig barnen grunderna i ett lugnare tempo.
– Där får de lära sig hur man sitter rätt på cykeln, gas och broms och växla. De tycker nog ibland att vi är tjatiga om att ha rätt position på hojen, knipa med knäna och hålla upp armbågarna för att ha kontroll, säger Jesper med ett skratt och fortsätter:
– Lär vi dem inte rätt nu från början så har de mycket svårare att ändra på det när de blir äldre. De är jätteduktiga på att ta till sig det, men sen kör de några varv och hornen växer ut så att det blir lite mer fokus på fart än kontroll. Då får man stanna dem och påminna lite.
I grupp 2 blir det mer avancerat.
– Där försöker vi ta det till andra nivåer, så långt de vill och vågar. Där kör vi hopp och så, säger Jojje.
Steget efter crosskolan blir för ungdomarna att köra på klubbens vanliga träningar, söndagar och onsdagar.
Med undantag för ett sommaruppehåll och uppehåll när vintervädret kräver det så är crosskolan igång året runt.
– På vintern kör vi crosskolan så fort det är tillräckligt bra väder kan man säga, säger Jesper.
Verksamheten hålls primärt Skogsholms jordbana vid gamla tippen, men man har tidigare även tränat på sandbanan vid P18. GMF hyser förhoppningar om att samarbetet med GEC (Gotland Enduro Cross MS), som driver P18-banan, kan få fart igen och utvecklas framöver. Det skulle i sin tur ge bättre förutsättningar för träning året runt.
– GMF var tidigare fodervärdar till P18-banan och klubben såg till att den hölls i skick för att köra året runt. Den banan tål vatten på ett helt annat sätt än jordbanan här. Sedan är sandbanor mycket vanligare än jordbanor på fastlandet, så det är viktigt att vänja sig vid att köra på sandbanor, säger Jojje Arenvi.