“Roligare köra bredvid vägen än på den”

Två andraplatser i sina första tävlingar, det var startskottet för intresset för trial. Nu har Lennart ”Fränne” Frännesjö, Väskinde tävlat i de flesta Europeiska länderna med framgång. Senast i helgen blev det en seger och en tredjeplats i Luxemburg.

Lennart “Fränne” Frännesjö, Väskinde har verkligen fastnat för trial.

Lennart “Fränne” Frännesjö, Väskinde har verkligen fastnat för trial.

Foto: Ulf Jönsson

Motorcykelsport2021-10-21 13:01

Med två pallplaceringar, etta och trea i Luxemburg den gångna helgen så fortsätter framgångarna för Lennart “Fränne” Frännesjö, han är en av få trialutövare på Gotland.

– Vi är väl fyra med mig som jag känner till, Göte Sandelius, ”Hampen” (Curt Ahlgren) och Kalle Herrman, de kör väl mest sporadiskt, det är väl bara jag som är aktiv, säger Fränne.

Tre tävlingar har körts på Gotland för många år sedan.

I trial krävs det balans, lugn och full koncentration.

Ofta är det skogs- eller bergspartier som man försöker klara av med sin hoj.

"Fränne" tävlar i klassen Classic Pre 65 där man tävlar med äldre hojar.

– Det roliga med Classic är att det är ett stort åldersspann, 20-80 år, många äldre som tidigare varit världsmästare och i eliten är med. Den äldsta är en engelsman som är 80 år. Gemenskapen är en viktig ingrediens i sporten, säger han.

undefined
Lennart “Fränne” Frännesjö, Väskinde har verkligen fastnat för trial.

Trial är jättestort i England, Spanien och Frankrike.

– En del tävlingar lockar runt 450 startande, det är en härlig stämning där man kombinerar tävling med semester, säger han

Fränne som tävlar för Gotlands Motorcykelklubb har tävlat i många länder.

– Tyskland, Belgien, Isle of Man, Skottland, England, Italien, Frankrike, Spanien och så Sverige förstås, säger han.

Och hans tävlande har varit framgångsrikt med flera segrar och många övriga pallplatser.

Motorcyklarna är lite speciella, Fränne kör en BSA, men man köper inte alltid en helt färdig hoj.

– Man vill gärna bygga lite själv så att man får det som man vill ha det. Jag har köpt ram från Finland och motor från England, sen satt ihop med hjul och allt annat, sen har en kompis, ”Hampen” (Curt Ahlgren) hjälpt mig med aluminiumsvetsning. Cykeln ska ha bra styregenskaper, bra grepp, låg tyngdpunkt. När du står på fotpinnarna ska cykeln vara i balans och utväxlingen optimal, en tätstegad växellåda (triallåda). Motorn har bra vridmoment och är stark på låga varv.

undefined
Det har blivit många tävlingar utomlands för Fränne och hans BSA.

Hur går en tävling till?

–Vi kan ta ett exempel när jag var i Spanien. Den hade 30 sektioner som du ska klara av på 6,5 timmar. Slingan var runt tre mil, sen ligger sektionerna längs vägen. 6,5 timmar låter kanske mycket, men allt kan ju hända på vägen, punktering eller problem med cykeln.

Varje minut över tiden bestraffas med en prick.

– Det finns olika spår med olika svårighetsgrad som man från början har bestämt vilken man ska köra, jag kör oftast svart, som är den svåraste, sen gäller det att inte sätta ner foten eller få stopp, då straffas man med prick.

Många förknippar trial med svåra uppbyggda hinder, där de kan stå blickstilla med sina motorcyklar, hoppar för att förflytta bakhjulet för att få en bättre position, men så fungerar inte klassen Classic.

– Nej, vi får till exempel inte stå still, vi ska vara i rörelse och på rull hela tiden, det kallas för non-stop-trial. Vi får inte heller hoppa och flytta bakdelen på hojen, då är det straffprickar direkt.

Men varför trial?

– Det är en rolig och billig motorsport.

Hur började intresset för sporten?

– Jag vann en mopedtävling 1972 ute vid Svaide, då var det så kallad stigkörning på tid, ungefär som enduro. Jag slog bland andra Christer Löfqvist, det var stort, säger han.

 – Sen blev det en landsvägsmotorcykel, efter drygt ett år köpte jag en offroadhoj. Jag upptäckte då att det var mycket roligare att köra bredvid vägen än på den.

undefined
Under årens lopp har det blivit många pokaler och priser.

Det blev startskottet för trial och han köpte sin första trialcykel, en Ossa.

– Jag och en kompis (Björn Persson), gick i skola på fastlandet och då ställde jag upp i två tävlingar där jag slutade tvåa i båda, då fick jag blodad tand.

Sen var det igång även om det varit några uppehåll under årens lopp.

Men efter två pandemiår där det varit minimalt med tävlingar är han igång igen.

Den gångna helgen var han i Luxemburg där han tog en seger och en tredjeplats.

– Vid segern så var det inte så många med och det var en ganska lätt bana, men vid tredjeplatsen var det betydligt svårare, men jag är ändå ganska nöjd med tanke på två års tävlingsuppehåll.

Efter Luxemburg bar det av mot Tyskland och Belgien för nya tävlingar och i mitten av november blir det Costa Brava i Spanien.

Fotnot: Gotlands Norra MHF Ungdom har haft trialsporten i klubben, men det är drygt 10 år sedan, men man har ännu en trialcykel kvar om intresset skulle vakna.

Fakta

Trialsporten har sitt ursprung i England. Trial körs i terräng med markerade tävlingssträckor som övervakas av funktionärer. En markerad sträcka kallas sektion och en tävlingsbana kan bestå av 20-50 sektioner och transportsträckor.

Föraren studerar varje sektion till fots innan han gör ett försök (”trial” på engelska) att köra sektionen utan att sätta ned någon fot i marken. Varje fotisättning prickbelastas och den som vid tävlingens slut har minst antal prickar vinner. Tävlingen har en maxtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!