Jakobsson tvåa efter halva säsongen – går för SM-guld

SM-premiären lovade gott för superbike-föraren Jonny Jakobsson. Efter en lyckad andra SM-helg lovar säsongen än mer. "Det hade varit skönt med ett SM-guld", säger Jonny Jakobsson efter tävlingarna i Linköping.

Jonny Jakobsson har siktet inställt på SM-guldet. Efter halva säsongen ligger han tvåa i totalställningen.

Jonny Jakobsson har siktet inställt på SM-guldet. Efter halva säsongen ligger han tvåa i totalställningen.

Foto: Hannah Jakobsson

Motorsport2023-06-20 11:30

Efter en femteplats och två tredjeplatser i SM-premiären, följde Jonny Jakobsson upp den lyckade premiären med en ännu bättre resultat i Linköping under den andra SM-helgen. 

– Det har väl gått rätt bra i helgen, man vill väl alltid köra fortare men resultaten gick väl skapligt ändå.

– Det blev en fjärdeplats i det längre loppet på lördagen, och i de två sprintracen blev det en vinst och en andraplats, tillägger Jonny Jakobsson.

Totalt kör förarna fyra helger á tre race per tävling, och när SM går in i halvtid parkerar Jakobsson på en andraplats i totalställningen men drömmen är större än så.

– Det hade varit skönt med ett SM-guld, det är inte alla som har på meritlistan. Speciellt inte när man fyllt 50.

Inför säsongen var målsättningen att placera sig bland de fem bästa, men efter den starka inledningen ligger Jonny Jakobsson endast sju poäng bakom totalledaren och vågar nu drömma om mer än så.

– De andra säsongerna har det också gått bättre mot slutet, så fortsätter den historiken kan det bli bra det här, säger Jonny Jakobsson.

Under sommaren väntar de två avslutande SM-helgerna, först Karlskoga i slutet av juli och sedan finalen på favoritbanan i Falkenberg i början av september. 

– Det gäller att komma i mål varje gång så kan man vara med i toppen, i vissa fall får man ta en andra plats i stället för att pusha för hårt och köra av. Riktigt så kanske inte de yngre förarna tänker varje gång, säger Jonny Jakobsson.

Jonny lyfter fram lyckan av att motorcykeln fungerat bra i inledningen av säsongen, men i helgen höll det på att bli problem. 

– När den fungerar så fungerar den bra, men man går lite på nålar inför varje gång då det alltid är något som strular.

– När vi satt på båten inför denna helg så kom delarna till Gotland när vi satt på båten, så då fick dottern komma upp med de dagen efter så det är alltid lite på håret, berättar Jonny Jakobsson.

Det är inte bara motorcykeln och snabbheten som avgör utan även de små detaljerna runt omkring ska finnas med för att vara med i toppen.

– I helgen fick en av konkurrenterna styra av för att det blev för mycket imma på visiret, det är en tråkig anledning till att offra helgen men så ser det ut. Det är många andra detaljer att hålla koll på som jag blivit bättre på med åren, säger Jonny Jakobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!