Gotlands motorförening, GMF, fyller i år jämnt. Mer om vad som ledde till föreningens bildande kan ni läsa om i Magnus Ihreskogs artikel. Födelsedagen är den 20 november vilket kommer firas med festligheter, men redan nu på lördag påbörjas firandet med en Motorsportens dag klockan 10-15, med olika aktiviteter på föreningens anläggningar vid Skogsholm och i Hejdeby.
Då kommer det finnas möjlighet att på LF Park beskåda såväl nutida som äldre tävlingsbilar, prova på och beskåda virtuell och radiostyrd bilsport vid klubbstugan på Skogsholm, titta på crossträning och prova på speedway vid banan i Hejdeby. Det blir även uppvisningskörning med bland annat förare från Bysarnas guldvinnande lag 1988.
– Vi hoppas också att någon av de som var med och tog Bysarnas första SM-guld 1971 kommer vara med och köra. Vi ser fram emot den här dagen och hoppas att det kommer mycket folk. Det verkar bli väldigt bra väder, säger GMF:s alliansordförande Claes Randlert.
Hur mår GMF som hundraåring?
– Vi har tre fina anläggningar, och det är bra verksamhet. Ungdomsverksamheten är bra, framförallt på motocrossidan. Speedwayen har stannat av lite, men vi har som mål att få ihop ett knattelag. Får man bara igång lite verksamhet så drar det med sig fler efter hand. Rallyt mår bra med Rally Gotland och en del andra mindre tävlingar. Nu framåt gäller det att vi har våra anläggningar kvar, sköter oss och sköter miljökraven, det är det viktigaste.
Claes Randlert gick in i GMF:s styrelse för 46 år sedan och har varit ordförande i 40 år. 1989 omorganiserades GMF till en allians med tre specialklubbar för bil, cross och speedway och sedan dess har han varit ordförande i alliansen.
– Det är galet att jag har varit med så länge nu, säger han med ett skratt.
När höjdpunkter och milstolpar för GMF:s gångna sekel kommer på tal lyfter Randlert fram flera.
– När motorstadion på galgberget blev invigd 1951, det var stort. Då var det i princip en tävling per år, VM-kval den 1 maj, och då kunde det vara uppemot 15 000 personer på plats. Det är helt sjukt, det är tur att det gick tåg då.
Sedan bildades Bysarna 1967.
– Det första guldet togs 1971 och försvarades 1972. Man vann även 1975 och sedan blev det ett hopp till 1988, då Galgberget hade fått belysning så att man kunde köra på kvällen.
På Galgberget har även bilar tävlat.
– Det var roligt, vi körde bilspeedway några gånger. Det var spektakulärt och drog mycket folk, över 4 000 i publiken. Vi hade många fina förare med, ett år vann Stig Blomqvist.
1982 satte man igång med rallyt Påskcupen, som sedan blev Rally Gotland 1999.
– På påsken var det ofta snö och blask, så vi tyckte det var bättre att flytta fram det några veckor. Då blev det naturligt att rallyt bytte namn också. Den tävlingen är känd i stora delar av Sverige, mycket tack vare att vi får köra på Tofta Skjutfält.
Med Tofta Skjutfält på tal är nästa ämne givet; Gotland Grand National.
– Vi drev det själva i 30 år och sedan är det sålt. Det är det största vi har och det är häftigt att ha varit med från starten och drivit upp det till världens största endagstävling på motorcykel. Utan att låta skrytsam så är vi kända för att ha bra arrangemang som deltagarna gärna vill komma tillbaka till. Det är inte bara själva tävlingen utan mycket runt omkring, med bra samarbete med Idrottens ö och så vidare. Det är roligt och något vi är väldigt stolta över, säger Claes Randlert.