Anette Westöö flyttade till Gotland och efter en separation kände hon att hon behövde något att göra på fritiden.
– Jag hade varit på en del rallytävlingar när jag bodde på fastlandet, men det var mest för att hänga med grabbarna i gänget. Men jag mejlade till Gotlands motorförenings ordförande och sa att jag hade för mycket fritid och frågade om han kunde hjälpa mig fylla den, skrattar hon.
Hon fick kontakt med Jane Erixon och funktionärsklubben Rallytjejerna och nu flera år senare är hon tävlingsledare vid rallytävlingar och motorsporten gjorde också att hon träffade en ny partner.
– Så är det och nu är det rally tjugofyra-sju. På midsommarafton packar vi fikakorg och åker ut och kollar efter rallyvägar. Det är en livsstil.
I våras blev Anette kontaktad av den tidigare rallycrosstjärnan Ramona Karlsson som i samarbete med Svenska bilsportförbundet arrangerade digitala tjejkvällar.
– Jag tyckte att det här lät ju kul. Vi har några tjejer, men det är svårt att hitta nya. Jag och Anna Rönnle började prata om att göra något för att fånga upp tjejer och tänkte att vi börjar här, säger Anette Westöö.
På måndag är det dags, men Gotlands MF:s projekt för att locka fler tjejer till sporten sträcker sig längre än så och man planerar att söka pengar ur fonden "Arvet" för att finansiera det.
– Vi är underrepresenterade och det hade varit bra för balansen med fler tjejer. Den blir bättre balans när det är en blandning av tjejer och killar, säger Anette Westöö.
Ramona Karlsson har fått ett bra intryck av Gotlands MF.
– Det verkar vara en väldigt engagerad klubb och det här blir en kick off på vad som komma ska, säger hon.
Ramona Karlsson började tävla som 12-åring för 30 år sedan.
– En fördom kring motorsport är att det är så himla dyrt och det kan det vara, men det är beroende på vilken nivå du tävlar på. Det går även att tävla på en billig nivå. Det finns något som heter enkel bilsport där du kan tävla med din egen bil, sedan finns det virtuell bilsport alltså spel. Det finns många alternativ, säger Ramona Karlsson som alltså föreläser online.
Däremot har Gotlands MF bokat en lokal hos RF/Sisu Gotland om deltagarna inte vill sitta hemma sjävla framför datorn.
– Bilsporten är unik eftersom killar och tjejer kan tävla mot varandra på lika villkor. Det är ganska ovanligt. Det har inte med fysisk styrka när du sitter bakom en ratt. Det har gett mig så otroligt mycket mer än själva tävlandet som gemenskap, vänner och att jag lärt mig mycket om entreprenörskap. Jag har också utvecklats mycket från människa från att när jag var liten haft social fobi. Det är en sport som ger dig så otroligt mycket mer än att bara köra bil.
Anette Westöö är ett exempel på detta.
– Jag kunde se skillnad på lite bilmärken när jag började, men mer var det inte. Du behöver heller inte köra utan kan bli funktionär eller kartläsare. Vi har flera kvinnliga kartläsare som Madelene Buskas som är med på SM, men vi har bara någon enstaka förare som kör sporadiskt. Ingen som storsatsar och det hade ju varit jättekul att få fram en tjej.