Firar ett fullt sekel med stämplade kontroller

I helgen firas en hundraåring med exceptionellt lokalsinne, då gotländsk orientering fyller jämnt. Födelsedagskalaset inleds i Östergravar på dagen och slutar sent med galafestligheter och pannlampa.

Norske landslagsmannen Sigurd Daehli vann herrarnas elitklass i 5-dagarstävlingen 1977. Målgången vid den femte och sista etappen var vid Kappelshamnsviken.

Norske landslagsmannen Sigurd Daehli vann herrarnas elitklass i 5-dagarstävlingen 1977. Målgången vid den femte och sista etappen var vid Kappelshamnsviken.

Foto: Arkiv

Orientering2022-11-11 12:30

TILLKÄNNAGIVANDE
Orienteringslöpning anordnar Gotlands
Idrottsförbund, söndagen den 12 november.
Skriftliga anmälningar till Löjtn.R. Tiberg,
senast 9 nov. kl.6 e.m. Ingen avgift.

Så löd en annons i Gotlands Allehanda den 4 november 1922 som bjöd in till den första orienteringstävlingen på Gotland. 

Detta startskott för gotländsk tävlingsorientering avgjordes i två klasser, i klass A segrade furir 3/5 Otto Persson (I 27 IK) och B-klassen vanns av Visby Scoutkårs Tor Rehman.

Sedan dess har ett helt sekel hunnit passera och det uppmärksammas med såväl orienteringsaktiviteter dagtid som andra festligheter kvällstid på lördag.

– Huvudtemat är att gotländsk orientering blir 100 år, men även en sammanslagning med den årliga orienteringsgalan, säger Gotlands Bro OK:s Anders Nilsson som varit en del av den gotländska orienteringsgemenskapen i över 65 år.

undefined
Ronny Liljegren var dominant i gotländsk orientering under 1980-talet och har bland annat vunnit 13 mästartröjor, varav tio i rad.

Den 12 november är det alltså 100 år sedan den första tävlingen anordnades på Gotland. 

– Det är exakt på dagen vi firar. Då var orientering nytt, det var ju en militär idrott från början och det var nog nästan bara soldater eller befäl som var med och sprang i den här tävlingen. 

På lördag inleder man jubileet i Östergravar. 

– Där ordnar vi ett litet prova på-arrangemang som riktar sig till allmänheten, en liten minitävling i gravarna.

 Därefter följer en presentation av en rykande färsk jubileumsbok. 

– 1992 släpptes en bok som heter Gotländsk orientering 70 år, nu i år har vi gjort en bok som täcker in även de gångna 30 åren. 

Sen blir det gala och 100-årsjubileum på kvällen, på Donners event. Då delas också diverse priser ut, däribland GT:s mästartröjor.

– Det kommer bli festligt med en del dans och så. Det blir förhoppningsvis sent, jag hoppas att vi får avsluta med pannlampor, säger Anders Nilsson med ett skratt. 

undefined
Norske landslagsmannen Sigurd Daehli vann herrarnas elitklass i 5-dagarstävlingen 1977. Målgången vid den femte och sista etappen var vid Kappelshamnsviken.

Mycket har givetvis hänt det gångna seklet. Den milstolpe som står ut mest tycker Anders Nilsson är jättetävlingen O-ringen.

– Det största som har hänt är väl att vi 1977 anordnade O-ringen, femdagars. 

Då var drygt 7 000 deltagare igång under fem dagar med mycket regn, men den avslutande etappen i Kappelshamn avgjordes i alla fall i strålande sol.

– Det var ett arrangemang som hette duga. 

Hur tycker du att 100-åringen mår i dag?

– Gotländsk orientering mår egentligen ganska bra, men det är lite för få klubbar kvar. Vi hade mått väldigt bra av någon klubb på norra Gotland, i Slite eller Lärbro till exempel. 

Antalet klubbar på ön är för närvarande fem. 

– Som mest var vi nog över 30 klubbar i alla fall. Men det här är ju inte unikt för orienteringen, utan så här ser det ut i de flesta idrotterna. Våra klubbar har bra ungdomsverksamhet och det finns hopp för framtiden, men man måste ju ha ledarna och de växer inte på träd. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!