Landslagsstjärnorna laddade upp Svaide-Romas ungdomar

SOK Svaide-Roma vann Stjärnkampen och i går tog emot förstapriset. Ett träningspass under ledning av landslagslöparna Karolin Ohlsson och Simon Imark.

Simon Imark och Karolin Ohlsson hälsade på Svaide-Roma och delade med sig av tips.

Simon Imark och Karolin Ohlsson hälsade på Svaide-Roma och delade med sig av tips.

Foto: Mattias Karlsson

Orientering2021-10-22 15:41

Helg utan Älg och finalen av Swedish League i helgen, men frågan är om inte veckans häftigaste händelse för ungdomarna i Svaide-Roma skedde på torsdagskvällen när landslagsstjärnorna Karolin Ohlsson och Simon Imark gästade Svaidestugan för att hålla i ett träningspass.

– Det är jättestort och roligt för klubben. Alla blev jätteglada när vi vann, säger Viktoria Olsson, ledare i Svaide-Roma.

Under året har Svenska Orienteringförbundet arrangerat Stjärnkampen där ungdomsföreningar fått göra uppdrag som man redovisat till förbundet. Varje uppdrag generade i en lott och ju fler klarade uppdrag ju fler lotter.
Därefter lottades vinnarna fram och Svaide Roma drog vinstlotten.

– Jag blev ganska chockad och jätteglad. Att träffa folk från landslaget är ju jättekul. Att bli tränad av dom och lära sig teknik av dom är helt sjukt, säger Estrid Loré Sundblad som tävlar i D16 för Svaide Roma.


Karolin Ohlsson kom till Gotland med ett färskt SM-guld i sprint där hon spurtade ner självaste Tove Alexandersson. Ohlsson leder också Swedish League inför helgens final.

– Vi hoppas kunna inspirera ungdomarna på Gotland. Det är jättekul. Jag och Simon sa att vi kommer nog att lära oss lika mycket av dom. Jag behöver en snabbkurs i den gotländska terrängen, säger hon.

Ohlsson vann Swedish League både 2018 och 2019 och är regerande mästare då den inte genomfördes 2020.

Karolin har själv en lite annorlunda resa då hon satsade på innebandy initialt och skiftade fokus till orienteringen först som andraårssenior.

– Jag själv var inte så bra som junior utan började satsa först som senior och jag försöker alltid trycka på att de inte ska ge upp för tidigt. Bara för att du är stjärna som junior behöver du inte bli det som senior. Det är ett ständigt jobb och det tar tid. Utvecklingen kommer olika på olika personer, säger Karolin Ohlsson.

Estrid Loré Sundblad, 16, var laddad inför kvällen med landslagslöparna.

– Jag hoppas lära mig framför allt teknik, hur man tar sig förbi svåra partier och höjdkurvor. Smarta hacks helt enkelt. Men även tävlingsteknik hur man förbereder sig för att prestera på en tävling.

En perfekt uppladdning inför Helg utan Älg.

– Det brukar inte vara så många i min klass utan jag får tävla mot mig själv. Men i helgen blir det lite motstånd så det blir roligt och lite nervöst, säger Estrid.

Swedish League avgörs under söndagen med en jaktstart och startfältet är så stjärnspäckat det bara kan bli.

Sok Svaides ungdomar tillsammans med landslagsstjärnorna. Mörker, regn och rusk var inget hinder för träning.
Sok Svaides ungdomar tillsammans med landslagsstjärnorna. Mörker, regn och rusk var inget hinder för träning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!