Lillkorpen är nu tillbaka efter två års uppehåll

Efter två års pandemipaus är Lillkorpen tillbaka. Men det är en bantad upplaga av orienteringsfesten som genomförs. "Det är väldigt tydligt en pandemieffekt", säger Anna Samelius, från Gotlands orienteringsförbund.

430 barn och ungdomar är anmälda till årets upplaga av Lillkorpen. Arkivbild

430 barn och ungdomar är anmälda till årets upplaga av Lillkorpen. Arkivbild

Foto: Malin Stenström

Orientering2022-04-29 18:24

Två år i rad ställdes den anrika orienteringstävlingen Lillkorpen in på grund av coronaviruset. I år arrangeras den med utgångspunkt från Stangmalmen i Stånga. Men pandemieffekten verkar hålla i sig. 

430 skolbarn fördelade på 128 lag är anmälda, vilket bara är omkring en tredjedel av det normala.

– Det är väldigt tydligt en pandemieffekt. Vi har knappt haft några evenemang under två års tid och det är klart att det avspeglar sig. Både Krullis cup och Påskcupen, som tillsammans med Lillkorpen ingår i klassikern, har dessutom varit inställda så vi har inte kunnat ha samma marknadsföring som tidigare, säger Anna Samelius från Gotlands orienteringsförbund.

– Det är jätteroligt för barnens skull att Lillkorpen är tillbaka igen. Men det är många rutiner som har försvunnit och det har inte varit samma efterfrågan från skolorna som tidigare heller.

Det är svårt att sia om vilka konsekvenser pandemin kommer att ha långsiktigt. Men orienteringstävlingarna för de minsta, och förberedelserna inför dem, främjar barnens hälsa och deras fortsatta engagemang utgör i förlängningen även grunden för att bedriva föreningsverksamhet med träningar och tävlingar.

– Jag tror att det är många barn som får en positiv bild och tycker att det är väldigt roligt med orientering, men vi från klubbarna och orienteringsförbundet kan bli bättre på att fånga upp intresset, säger Anna Samelius.

För många skolelever är Lillkorpen det första mötet med orienteringssporten. För den ovane är det inte helt enkelt att tillsammans med två lagkamrater orientera sig i skog och mark med hjälp av karta och kompass.

– För mindre barn kan det ta lång tid innan de förstår att kartan är en avbild uppifrån, men det är ingen risk att någon springer bort sig. Vi har funktionärer vid varje kontroll. 

Även om antalet deltagare är färre än vanligt så räknar Anna Samelius med att det kommer att bli en folkfest vid Strangmalmen på lördag, fast i mindre upplaga.

– Lillkorpen arrangerades för första gången 1975, så många har föräldrar och släktingar som har sprungit själva och tycker att det är kul med Lillkorpen. Det har blivit nästan som med GGN. Jag tror att många åker dit för att träffa människor, även om man inte är så orienteringsintresserad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!