Många hittar ut och springer veckans bana

Tävlandet ligger på is, men varje vecka stämplas det ändå för fullt i den gotländska naturen. Gotlands orienteringsklubbar anordnar varje vecka nya banor och därtill har friskvårdsinitiativet "Hitta ut" tagit fart runt Visby och Klintehamn.

Flera olika banalternativ presenteras varje vecka av Gotlands orienteringsklubbar för de som önskar att komma ut och röra på sig i skog och mark.

Flera olika banalternativ presenteras varje vecka av Gotlands orienteringsklubbar för de som önskar att komma ut och röra på sig i skog och mark.

Foto: Magnus Andersson

Orientering2020-05-07 10:24

Vad som händer med årets upplagor av tävlingar som 2-dagars och 3-dagars återstår att se. Men på tränings- och motionsbasis råder det full jakt efter kontroller, och för all del även checkpoints, på Gotland.

– Vi har ju förmånen att vara en utomhusidrott, vilket är tacksamt. Samtidigt så ska vi hålla oss till folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner säger Anna Samelius på Gotlands orienteringsförbund.

I klubbarnas träningsverksamhet är endast barngrupperna igång i smågrupper, med ledare som inte tillhör någon riskgrupp. 

– Det klubbarna på Gotland har gjort då är att de har "veckans bana". Man kan skriva ut karta själv från klubbarnas hemsidor eller hämta vid klubbstugorna. Så om du vill ut och springa en bana i skogen med karta finns det nästan fler möjligheter nu än i vanliga fall. Det är många orienterare som saknar den sociala biten från ordinarie klubbverksamhet, men att det ändå går att hålla igång just nu är fantastiskt bra i alla fall. 

Anna Samelius upplever det som att "veckans bana" har blivit väldigt lyckat och uppskattat. 
– Det verkar vara väldigt många som är ute och det kommer många glada meddelanden. Något som är roligt är att det kommit flera rapporter från tidigare orienterare som nu kommit igång igen. Den här tiden på året är det många som vill komma igång och röra på sig utomhus. 

Hon understryker att man inte behöver ha någon diger orienteringsbakgrund för att utnyttja möjligheten med veckans bana.

– Det finns flera alternativ med olika svårighetsgrad och längd på banorna, så alla kan ha glädje av det. Man kan till exempel bege sig ut med familjen och man väljer själv om man vill springa eller gå banorna. Klubbarna har minst fyra olika banor/vecka att välja på, och även banor från Gotlands orienteringsförbund läggs upp, men förbundets banor har samtliga lite högre svårighetsgrad.

För de oinvigda som vill prova på "veckans bana" rekommenderar Anna Samelius i första hand de olika klubbarnas hemsidor. En förteckning med öns klubbar och länk till dem går att hitta på Gotlands orienteringsförbunds startsida.

– Det är bara trevligt om fler vill komma ut i naturen med en karta i handen. Det är perfekt, vare sig man vill göra det som en promenad eller om ett fotbollslag vill utmana varandra med något nytt och samtidigt få bra fysträning.
 

Det händer ännu mer på Gotland i orienteringsväg just nu. Med initiativet "Hitta ut" är förhoppningen att fler ska lockas till vardagsmotion.

– Det är ett projekt som startades i Jönköping för bortåt 15 år sen. Det går ut på att man tar sig till olika checkpoints via antingen en papperskarta eller via en karta i mobilen. Det är ett friskvårdsprojekt för allmänheten och kontrollpunkterna finns i samhällen eller närliggande skog.  

På Gotland har det i år introducerats i Klintehamn och Visby. 
– Det är första gången vi kör på Gotland och det sköts av ideella krafter från orienteringsklubbarna, till stor del av de äldre. Papperskartan kommer med gratistidningen varje vecka, och finns även att hämta ut på en del andra ställen. 

Målet är att det ska bli ett bestående inslag på ön, med fler orter de kommande åren.

– Det är vår förhoppning, om vi kan få det att gå runt ekonomiskt med hjälp av sponsring, säger Anna Samelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!