Finalen i orienteringens Swedish League är i år förlagd till Gotland. 23-24 oktober kommer stora delar av svenska eliten – tillika världseliten – till ön för att göra upp om vem som är bäst sett över hela säsongen.
Aldrig förr har så starka startfält setts på ön.
Allt avgörs i en rafflande jaktstart under söndagen, baserat på tidigare resultat under året, bland annat lördagens lopp.
Förutsättningarna är enkla: Först i mål vinner.
I långt över ett år har Brent Key, Gotlands Bro-löparen som nyligen blev tröjmästare, arbetat med att lägga utslagsgivande banor.
Dessutom har han gjort en ny översyn av terrängen så att tävlingskartan är maximalt uppdaterad. Då har varje sten, varje grop, varje glänta besökts och mätts in.
Arbetet med att lägga banor är komplext och börjar hemma vid datorn. Där har han strängat preliminära stråk till de olika elitklasserna.
– Sedan går man ut i skogen. Kanske funkar inte kontrollpunkterna, då får man tänka nytt och göra nya sträckor. Dessutom har två bankontrollanter givit värdefull input.
På lördagen avgörs en långdistans, omkring 18 kilometer för herrseniorer och 14 för damer, och på söndagen jaktstarten i en förkortad långdistans.
Vilka är svårigheterna med att lägga banor till eliten?
– I första hand att lägga tillräckligt svåra och utslagsgivande sträckor då terrängen inbjuder till löpning närmsta väg. Den platta och siktskymmande terrängen kan även innebära ett visst slumpmoment om inte varje sträcka och kontrollplacering är genomtänkt.
Hur många timmar har du lagt ner, tror du?
– Vad gäller kartan har runt 300 timmar lagts ner på nyritning och digitalisering. Avseende banläggningen har minst 150 timmar lagts på planering vid dator och besök i terrängen.
Han säger att det känns stort att vara den som skapar utmaningarna för världslöpare som exempelvis Gustav Bergman, Tove Alexandersson, Emil Svensk och Sara Hagström, alla världsmästare vid senaste VM.
– Det är ju en fjäder i hatten, så är det.
Finns det något som kan gå fel?
– Det skulle vara vädret, skrattar han. Men vid en sådan här världstävling finns en inbyggd planering av ”risker” så det ska mycket till att något ska gå fel, vi har till exempel tre reservkraftverk om strömmen skulle gå.
Parallellt med Swedish League avgörs höstklassikern Helg utan Älg. Sammanlagt räknar arrangörerna med omkring 1500 startande per dag.
Till den tävlingen är det klubbkamraterna Mattias Westfält och Stefan Wittmann som lägger banorna, vilket innebär omkring 50 olika varianter per dag.