Anders Nilsson, 74, Björn Ahrling, 72 och Per-Inge Karlsson, 65, plus ett par yngre förmågor, håller just nu på att färdigställa en ny karta på norra Gotland, i området kring Bäste träsk.
– Både 2-dagars och 3-dagars 2021 kommer att avgöras på den nyritade kartan, säger Anders Nilsson. Därefter hoppas vi förstås att kartan kommer att utnyttjas av många fler som tänker arrangera tävlingar i området.
Att rita en karta som går att orientera efter är ett mastodontjobb. Under en normal arbetsdag i skogen går de mellan 12 000 och 15 000 steg. Dagens motion därmed avklarad.
Det här projektet, i ett område på ungefär 100 kvadratkilometer i socknarna Lärbro, Fleringe, Rute och Bunge, liknar inget annat. Det är faktiskt unikt.
– Det var egentligen Länsstyrelsen som initierade det hela. De planerar ju för en Nationalpark kring Bäste träsk och då behövs en detaljerad karta som underlag vid olika bedömningar. De kan se naturvärden genom kartan. Samtidigt gör vi kartan så att vi kan använda den vid orienteringstävlingar. De har sitt behöv och vi har vårt, vi tycker det är ett riktigt bra samarbete, säger Anders Nilsson.
Ett par dagar i veckan tillbringar Anders, Per-Inge och Björn i skogen för att få kartan färdig någon gång längre fram i år. Skogen är ingen främmande plats för dessa herrar – samtliga har tävlat i orientering. Det kan vara en stor fördel om man valt det här uppdraget på lite äldre dar. Anders Nilsson är den framgångsrikaste med tre mästartröjor mellan åren 1968-1972.
– Jag är ju nästan född i skogen, säger Hallabon Per-Inge som ritat kartor sedan 1992. Både morsan och farsan var flitiga orienterare. Det här passar mig perfekt även om det blir långa dagar. Vi hinner jobba i fem timmar, resorna till och från det här området tar nästan två timmar. Sen finns det alltid lite jobb kvar hemma vid ritbordet.
– Nu under vintern ser jag dock fram emot våren när naturen börjar vakna och man kan njuta av lite fågelkvitter.
Björn Ahrlings pappa ”Robban” Ahrling (knep GT-guldet 1944) var en stor och välkänd orienteringsprofil på ön.
– En ynnest att få syssla med det här, perfekt för en ensamvarg som jag, tycker Björn som har finfina meriter också från allsvensk handboll och som tränare i fotboll.
Den här morgonen samlas herrarna där de brukar, på östra sidan om Kappelshamnsviken. Där blir det fika och genomgång innan dagens jobb.
Det är de tre orienteringsklubbarna Gotlands Bro OK, Svaide Roma SOK och Visborgs OK som via Gotlands Orienteringsförbund driver projektet. Anders visar på kartan hur klubbarna har ansvar för varsin ”tårtbit” i området kring Bäste träsk.
Anders beger sig till sitt område några kilometer nordväst om Rute kyrka. I gränstrakterna mellan Fleringe och Rute.
– Jag vet faktiskt inte riktigt var gränsen mellan socknarna går, säger Anders.
Han har redan ett färdigt kartunderlag i sin hand och har även hjälp av GPS, flygfoto och andra finesser.
– Det här är vår idrottsplats, ska vi fortsätta tävla måste vi ha fram nya kartor, påpekar han.
Vi vandrar omkring i den blöta skogen i ett område på max 100 gånger 100 meter. Anders letar efter stenar, höjder, svackor, stigar, träddungar, gläntor, stenmurar och annat som behöver finnas med på kartan. Han hittar snart en höjdskillnad på bara någon meter och noterar.
– Och där har vi en liten träddunge, den ritar jag in.
– Och den där gläntan där borta ska finnas med. Men just här är det faktiskt ganska ont om detaljer, ganska lättritat.
Han hittar massor av träd som blåst omkull och skapat stora rotvältor. De ska inte med på kartan.
Däremot ska en stenmur där delar av muren rasat finnas med på kartan. Mycket tålamod och noggrannhet krävs.
– Ja, ibland kan man nästan bli lite tokig. Det här är ett grannlaga jobb, man petar sig fram meter för meter, skrattar Anders.
Gotlands Orienteringsförbund har ett avtal med Länsstyrelsen och räknar med att samarbetet fortsätter tills nya kartan är klar. Kostnaden för den nya kartan väntas landa på cirka en halv miljon, pengar som de inblandade klubbarna får dela på. Ett välkommet tillskott i dessa tider.
– Om vi istället hade anställt flera personer för det här uppdraget kan slutsumman ha landat på ett par miljoner kronor, slutar Anders Nilsson.
FOTNOT: Även Felix Bäckstäde och Brent Key är med och ritar den nya kartan på norra Gotland.