Regnet öste ner när årets tredagars inleddes, men det stopppade ingen av deltagarna.
– Trots det miserabla vädret dök deltagarna upp till orienteringen med ett glatt humör. Vissa hade fått vatten upp till knäskålarna men klagade inte. Det ska de ha en stor eloge för, säger tävlingsledare Bo Magnusson.
Deltagarmässigt såg det ungefär ut som i fjol.
– Sett till föranmälda var det ungefär lika många deltagare som i fjol. Möjligtvis att det kanske var något färre efteranmälningar på grund av vädret. Folk som väntade in i det sista och för att se hur vädret blev. Vi hoppas på bättre väder under dag två och tre, säger Magnusson.
Vädret ställde dock till det på andra håll. Arrangörerna i Visborgs OK hade svårt att få igång en stabil elförsörjning på grund av den fuktiga marken, vilket till slut löste sig utan att deltagarna blev drabbade. För deltagarna själva, blev terrängen försvårad:
– Den gotländska terrängen är lite speciell till att börja med. Det finns inte alltid tydliga höjdformationer, banan är tät på grund av sättet naturen växer och det gör det ibland lätt att tappa riktning. Idag blev det bland annat svårt att särskilja våtmark och gläntor, säger tävlande Håkan Mattsson.
Men Mattson trivdes:
– Jag gillar när det inte är alltför varmt, så jag trivdes idag. Jag var ganska nöjd med tiden, trots att jag bommade några minuter - vilket alltid är irriterande när man tävlar.
De gotländska orienteringsklubbarna anordnar tillsammans varje år den klassiska tredagars orienteringen. Man marknadsför det som "Gotlandspaketet", vilket även inkluderar tvådagarsorenteringen som hölls under den gångna helgen. För tredagars är det Visborgs OK och Gotlands Bro OK som står som värdar vart annat år vardera, i år Visborgs OK, medan tvådagars alltid arrangeras av Svaide-Roma SOK.
Tävlingen lockade deltagare från flera länder. Bland annat från grannländerna Norge och Danmark.
– Dels så lockar Gotland, speciellt på sommaren. Men sen så är formatet på tävlingen också lockande tror jag. Att tiderna från etapp ett och två läggs ihop i etapp tre för att det ska bli jaktstart. Det vill säga att man kan jaga igen ledande deltagares tid. Det skapar en hög puls i början och ett sug att inte ge upp, säger Magnusson.
Som bästa gotlänning i damernas elittävling, D21 Elit, efter första etappen befinner sig Mikaela Rönnbäck på 10:e plats. I herrarnas elittävling, H21 Elit, befinner sig Håkan Mattsson på 15:e plats som bästa gotlänning.