Oviss tid väntar för gotländska klubbar

Golfklubbarna är vid gott mod och hoppas att golfen kan bli ett bra sätt att tillämpa både social distansering och motion.

1 april 2020 16:54

Social distansering och idrott passar sällan bra ihop. Golf är dock en idrott som passar väl in på beskrivningen då avståndstagande till sina medspelare faktiskt ingår i spelat sedan tidigare. 

Golfklubbarna på Gotland vittnar om en medvetenhet hos sina spelare och samtliga klubbar följer Folkhälsomyndigheten och Svenska Golfförbundets riktlinjer gällande covid-19. 

Åsa Ekwall på När golfklubb menar att det är annorlunda tider på golfklubben. 

– Det spelas en hel del hos oss just nu. De som spelar nu skulle jag säga spelar mer än vanligt till följd av att andra intressen och idrotter blivit inställda till följd av corona, säger hon och fortsätter: 

– Men vi, som många andra klubbar på Gotland har ett stort medlemsantal med sommargotlänningar som helt enkelt inte är här just nu och kan spela. Inför påsken, som är en storhelg för oss märks det tydligt att det inte är lika mycket bokat, säger hon. 

 

Rekommendationerna från Svenska Golfförbundet är att fortsätta spela golf, med vissa restriktioner kring hygien som klubbarna väntas instruera om. Tävlingar är upp till varje klubb att genomföra, men tävlingar för icke-medlemmar får endast ha max 50 deltagare enligt nuvarande direktiv. 

Hos Gumbalde Golfklubb öppnade man upp för säsongen för några veckor sedan och Hugo Lindqvist berättar om mindre aktivitet på klubben än vanligt. 

– Vädret har inte varit det bästa den senaste tiden, med sol och snö om vartannat. Men vi har våra trogna medlemmar som varit ute men annars har det varit låg aktivitet här ute, säger han. 

Flera klubbar på fastlandet har den senaste tiden vittnat om ett ökat tryck på banorna till följd av restriktioner kring coronaviruset. Något Som Hugo Lindqvist tror kan bli verklighet även här på Gotland. 

– Jag tror det kommer ge utslag för oss också vad det lider. Golf är en perfekt kombination av idrott och socialt distanstagande, säger han. 

 

Påsken är traditionellt sett en populär golfhelg för klubbarna på ön med många av de fastlandsboende medlemmarna som är nere och spelar. I år är det mer ovisst för klubbarna. 

– Det brukar vara mest medlemmar som spelar under påsken och det brukar vara högt tryck. Många är nere och kollar till sina sommarhus och passar på att spela, nu får vi se hur det blir helt enkelt. Det kommer troligen märkas av en del i restaurangen och i shoppen hos oss, säger Ulf Johnson på Visby Golfklubb. 

Så jobbar vi med nyheter
Erik Daun