Det är nästan svårt att tänka sig att det för ett år sedan inte fanns något seriespel för padel på Gotland. Läget är minst sagt annorlunda idag då det finns 16 olika divisioner med totalt 128 lag för damer och herrar på ön. Och intresset växer sig större för var dag som går.
– Tittar man till antalet deltagare och boosten runt omkring sporten så är det här ju helt klart över förväntan. Det var inte alls de här ambitionerna vi hade när vi startade det här, så det är riktigt kul. Det känns som att gotlänningarna har tagit till sig sporten, säger Christoffer Marquart, en av initiativtagarna tillsammans med Joakim Lindgren.
Det var i maj förra året som Gotland Padel League drog igång för allra första gången. Då med fem divisioner och matcherna spelades på Kneippbyns nybyggda padelbana. Sedan dess har man hunnit med att utöka antalet divisioner successivt, flyttat in till Rackethallen i Visby och startat upp konceptet padelsöndag, med livestreamade matcher på söndagar.
– Vi tyckte det kunde vara roligt att förgylla söndagarna med lite livesänd padel. Vi har mellan 50-100 tittare varje vecka som sitter och tittar på distans, perfekt i dessa tider, säger han.
Padel är en idrott som fångar upp utövare från många andra idrotter. Christoffer Marquart menar att många av utövarna tidigare spelat fotboll, innebandy eller tennis. Men att när man kommit upp i åldrarna slutat av olika anledningar.
– Padel är så brett. Det är enkelt att börja lira och sen samlas alla idrotter under padeln på något sätt, det är väldigt fint, säger han.
Gotland padel league har ett system som bygger på att spelare själva fyller i sina resultat, matcher och uppdaterar sina scheman via webben. Något som underlättar för arrangörerna som kan fokusera på att utveckla serierna.
– Det blir en hel del jobb för oss som arrangerar ligan. Vi försöker vara aktiva på sociala medier och nu har vi ju börjat med livesändningarna på söndagar också, men det är bara roligt allting, säger han.
Hemligheten bakom padel tror Christoffer Marquart är enkelheten inom idrotten. Det krävs inte så mycket förkunskap från spelaren och det är enkelt att få till spel, även för nybörjaren.
– Instegströskeln är så låg inom padel jämfört med många andra sporter. Det är nyckeln på något sätt. Alla som testar på padel tycks ju också hitta glädjen i det tämligen fort, konstaterar han.
Två som verkligen fastnat för Padel är de tidigare Endrestjärnorna Eva Didriksson och Maria Zillén som tillsammans utgör ett fruktat lag i damernas högsta serie.
– Vi började spela förra sommaren och i slutet på sommaren så fattades det ett lag i vår serie och då började vi lira tillsammans, säger Maria Zillén.
De båda menar att det är kul att få tävla igen och att det är något de saknat sedan sin tid i Endre. Och att få tävla i lagsammanhang igen. Det blir också några timmar padel varje vecka för de nya entusiasterna.
– Ja det blir ju en hel del. Utöver matcherna så spelar vi minst tre gånger i veckan. Så det blir en del pengar man lägger på att boka banorna, konstaterar de båda.
Det tog inte lång tid för någon av tjejerna att fastna för Padel. Något som också verkar vara storheten med idrotten, att den är lätt att ta till sig.
– Det svänger mycket och det är snabba moment samtligt som det är enkelt att börja med som nybörjare, säger Eva Didriksson.