Filip Devallius är gotlänning och lovande tennisspelare som numera studerar på gymnasium med tennisinriktning i Danderyd. Han har bland annat som 16-åring varit med i det gotländska tennislaget vid Island Games 2019.
Med UF-företaget Back on Court riktar han sig till padelspelare som tänker hållbart. Affärsidén är att öka livslängden på padelbollar genom återanvändning.
– I regel köper man nya bollar vid varje speltillfälle, även om det finns en del som spelar lite längre med sina bollar. Speciellt i matchsammanhang är det ju nytt bollrör varje match, säger Filip Devallius.
Det medför att det konsumeras många nyproducerade bollar på ett år. Hiskeligt många.
– Det slängs 600 miljoner bollar varje år världen över. Det motsvarar 36 000 ton gummi, och gummi har en nedbrytningstid på över 100 år. Vår uppfattning är att kunskapen på området är bristfällig, både bland anläggningar och privatpersoner. Det är ett stort problem som vi vill förändra.
En ytterligare aspekt är att bollarna generellt kastas i de vanliga soporna och inte källsorteras.
– Ja precis. Och det är också intressant att flera ledande padelkedjor vi intervjuat inte har med miljöaspekten överhuvudtaget i sina planer och presentationer.
Att en padelboll spricker eller att ytskiktet blir avskavt existerar nästintill inte.
– Många av de här bollarna ser ut som nya när de slängs, vilket är helt i onödan.
Företagets affärsidé går ut på att bollar och rör kastas i företagets uppsamlingskärl på padelanläggningarna, samlas upp och trycksätts på nytt med en maskin.
– Vi går inte ut med detaljinformation om hur vi återställer trycket, men bollarna får det tryck som är exakt den officiella standarden för nya bollar. Vår affärsmodell och vårt koncept är unikt, sen finns det ett fåtal tidigare aktörer som försökt sig på en lösning på det här problemet.
Därefter paketeras bollarna i de återanvända bollrören och skickas ut till de anslutna anläggningarna som säljer bollarna i sina shoppar.
– Gotland är på flera sätt en väldigt bra pilotmarknad och här har vi Visby Tennisklubb och Padel Sports Club Visby som både har insamlingskärl och säljer våra bollar. Vi har insamling även på Gotland Padel Center.
Björn Carlnäs är sportchef i Visby tennisklubb, en av anläggningarna som samarbetar med Back on Court. Han ser flera fördelar med konceptet och tycker det ligger rätt i tiden.
– Det här är en jättebra grej sett ur hållbarhetsperspektivet och vidare är det ekonomiskt förmånligt för padelspelarna. Konceptet går det verkligen att bygga vidare på och utveckla även med tennisbollar, säger Björn Carlnäs.
Priset för Back on Courts bollrör är satt till 49 kronor.
– Man kan säga att det är halva priset jämfört med nya bollar, säger Filip Devallius.
Hur reagerar bolltillverkarna?
– Det är en intressant och viktig fråga för oss. Vi vill ju snarare se ett framtida samarbete mellan oss och bolltillverkarna, än att ses som en konkurrent. Vi hjälper ju till att minska deras klimatavtryck.
UF-företaget, som Filip driver tillsammans med fyra klasskamrater, kan bli rikligt prisade i slutet av mars.
De kan kamma hem titeln på riksnivå i tävlingarna/kategorierna årets UF-företag, Årets affärsplan, Årets innovation och Årets vara.
– Vårt koncept har landat väl hos Ung Företagsamhet. Det är jätteroligt och ska bli väldigt spännande, säger Filip Devallius.